İzmir'de körfez boyu 29 Ekim kutlaması

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90'ıncı yılında Cumhuriyet Bayramı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin işbirliğiyle ortak program kapsamında Fener alayı yürüyüşü, kıyı şeridi ve tepelerden havai fişek gösterisi ve altı ayrı noktada düzenlenecek konserlerle coşku içinde kutlanacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Son dönemde Cumhuriyet’in temel ilkeleri, demokrasi, hukuk devletiyle ilgili sıkıntılar yaşandığı bir realitedir. 29 Ekim bayramını kutlamayan gidişe İzmir’de dur diyeceğiz. İzmir’i geriye götüremezsiniz mesajı vermek istiyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin, 'İzmir için Elele' ve 'Cumhuriyet bir arada yaşama onurudur' sloganıyla düzenledikleri Cumhuriyet Bayramı kutlama programı, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen toplantıyla açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 23 ilçe belediye başkanı ve başkan yardımcısının katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, “Yaşadığmız bir süreç var. Biz Cumhuriyet, Atatürk ilke ve inkılapları, laiklik, dolayısıyla Cumuhuriyet’in getirdiği demokrasi, özgürlük, hoşgörüye, birlik ve beraberliğe sahip çıkmak zorundayız. Son dönemde Cumhuriyet’in temel ilkeleri, domokrasi, hukuk devletiyle ilgili sıkıntıların yaşandığı bir realitedir. Bu realitiye ve geri, kötü gidişe İzmir’i korumak için, belediye olarak tüm hukuki yollara başvuruyoruz. Ama 9 Eylül İzmir’in kurtuluş gününde olduğu gibi meydanlarda tüm İzmirlilerle birlikte yüksek coşkuyla, 29 Ekim Cumhuriyet bayramını kutlayarak “Biz sizin bu gidişinize İzmir’de dur diyoruz. Bizi, İzmir’i geriye götüremezsiniz mesajını vermek istiyoruz” dedi.

Bu ortak kutlamanın belediye başkanlarını iradesi ve kararı olduğunu belirten Kocaoğlu 9 Eylül’de kıyı boyunca yaptıkları kutlamanın büyük ses getirdiğini söyledi. Bu kez de 29 Ekim’i şölen havasına dönüştürmek için Güzelbahçe’yle birlikte 50 km sahil boyunca etkinlikler yapılacağını açıkladı. Eski metropol 11 ilçe belediyeyi kapsayan organizasyona diğer 19 ilçeyi de destek için kattıklarını belirten Kocaoğlu, kutlama programının Cumhuriyet Maydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na tüm belediye başkanları ve halkın da katılacağı fener alayı yürüyüşyle saat 20.00’de başlayacağını açıkladı.

Kocaoğlu kıyı şerinde Karşıya sahil, Gündoğdu Meydanı, Konak İskele, Halil Rıfat Paşa, Göztepe Denizatı heykeli, Narlıdere sahil, Çiğli Güzeltepe ve Çiğli Merkez, 75. Yıl Mahallesi Bayraklı, Bornova Evka 4, Kadifekale, Buca Şahintepesi ve Buca merkez ile Gaziemir Evka 7’de havai fişek gösterisinin saat 21.00’de gerçekleşeğini söyledi.

Havai fişek gösterileriyle belediye başkanlarının platformda İzmirlileri selamlayacağını ve Cumhuriyet Bayramını kutlayacaklarını belirten Kocaoğlu, kıyı boyunca Gündoğdu Meydanı’nda Burcu Güneş-Edip Akbayram, İnciraltı Adalet Meydanı’nda Selda Bağcan, Narlıdere Sahil Evleri’nde Gripin, Bayraklı Turgut Özal Rekreasyon Alanı’nda Gülşen, Bostanlı Rekreasyon alanında Şehnaz Sam, Dolapdere Big Gang ve Göztepe Denizatı heykelinde ise Aegan Band konserleri gerçekleşeceğini söyledi.

Kocaoğlu’nu ardından ilçe belediye başkanları da 29 Ekim organizasyonuyla ilgili düşencelerini açıkladı. Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür “Cumhuriyetimiz daha çok genç. Temelleri esnetilmeye, eğilip bükülmeye çalışılıyor. Bunu korumak adına birlik ve baraberlik içinde kutlamak önemli” dedi. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ise 9 Eylül kutlamalarındaki ortak etkinliğin seyir ve beraberlik anlamında başarılı olduğunu söyledi. Karabağ “Resmi bayramlarda çelenk ve çiçek koymanın engellenmeye çalışıldğı dönemde İzmir’de sesimizi Hasan Tahsin’in yaşadığı kent olarak duyurmaya devam etmemiz gerekiyor” dedi. Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan mevcut iktidarın resmi bayramları önemsizleştiren girişiminin tezahürü olarak İzmir halkının resmi bayramalara daha çok sahip çıktığını söyledi.

Tüm İzmirlileri sahilde buluşmaya davet eden Çalışkan, İzmir’in Cumhuriyetle özdeşleşmiş spor klüplerinin ve taraftarlarının da rol alacağı etkinlikte tarihi bir gün yaşanacağını belirtti. Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise 29 Ekim 2013’te Cumhuriyet’i sadece kutlamakla kalmayacaklarını, kollayıp koruyacaklarını söyledi. Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ise İzmir’deki birlikteliğin yurt çapıda aynı şekilde olmasını arzu ettiklerine dikkat çekti. Cumhuriyet Bayramı kutlama programı toplantısına, davetli 30 ilçe belediye başkanı veya yardımcısından 23’ü katıldı.

Buca, Bayraklı, Narlıdere, Çiğli, Karşıyaka, Balçova, Bornova, Güzelbahçe, Karabağlar, Gaziemir, Menemen, Dikili, Aliağa, Urla, Foça, Selçuk, Seferihisar, Kiraz, Ödemiş, Kemalpaşa, Beydağ, Menderes, Torbalı Belediye Başkanları veya başkan yardımcıları toplantıda yerlerini aldı. Aralarında Konak Belediyesi’nin de bulunduğu 7 ilçe belediyesi ise temsil edilmedi. Kocaoğlu ve ilçe belediye başkanları toplantı ardından aile fotoğrafı çektirdi. Aile fotoğrafının ardında bazı ilçe beledie başkanları Aziz Kocaoğlu ile yan yana fotoğraf çektirdi. Bu durum “Seçimler için afiş fotoğrafı” yorumuna neden oldu.