Yaşar'dan 23 Avrupa ülkesiyle 207 anlaşma

Yaşar Üniversitesi kurulduğu günden bu yana yürüttüğü Avrupa Birliği (AB) program ve projeleriyle Türkiye’de büyük bir başarıya imza attı. AB mali desteği ile yürütülen 38 projede yer alan Yaşar Üniversitesi, Avrupa üniversiteleriyle de tam 207 anlaşma gerçekleştirdi.

Yaşar Üniversitesi öğrencilerinin de AB programları ile yurt dışında tecrübe kazanma imkanı sağladıklarını belirten Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, “2013 yılı itibariyle toplam bütçesi 11 milyon Euro’yu geçen 18 AB projesinde yer aldık. Başarıyla yürütülmekte olan projelerde Yaşar Üniversitesi’ne ayrılan hibe miktarı ise 1 milyon 202 bin Euro’yu buldu. Hedefimiz daha çok AB projesinde yer alarak hem İzmir’e hem de ülkemize katkı sağlamaktır” dedi.

AB KOMİSYONU’NDAN 2 ÖDÜL

Uluslararası üniversite olma hedefini hızla sürdüren Yaşar Üniversitesi, Avrupa Komisyonu tarafından 2010 ve 2012 yıllarında Erasmus Programı ve Yoğun Program Projeleri’nde ‘Başarı Öyküsü’ ödülüne layık görülmesinin yanı sıra 23 farklı Avrupa ülkesi üniversiteleriyle gerçekleştirdiği 207 anlaşmayla Türkiye’de en fazla ortaklığa sahip üniversiteler arasında yer aldı. Avrupa Komisyonu’nun ‘yenilenebilir enerji teknolojileri’ projesine katılan Türkiye’den tek kurum olma başarısını da gösteren üniversitenin AB başarıları hakkında bilgi veren Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı şunları söyledi:

ÇEVRECİ PROJELER

“2011-12 akademik yılında Ulusal Ajans tarafından Türkiye’de kabul edilen 13 adet Yoğun Programlar projesinin 5’i Yaşar Üniversitesi’ne aittir. Tüm projeler başarıyla tamamlanmış ve 2012’de Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan broşürde “Yoğun Programlar Başarı Öyküsü” olarak yayımlanmıştır. Rekabetin çok yüksek olduğu 7.Çerçeve Programında ortak olarak katıldığımız ve bu sene kabul edilen “Yenilenebilir Enerji” alanındaki 2 projemiz ise çevre açısından çok önemlidir. Toplam bütçesi 4 milyon 281 bin 522 Euro olan ve Yaşar Üniversitesi’ne 217 bin 640 Euro hibe ayrılan ilk projede alışveriş merkezlerinde enerji tasarrufu sağlamak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklı ısı pompası geliştirilecek. Toplam bütçesi 5 milyon 405 bin 801 Euro olan ve üniversitemize 307 bin 600 Euro hibe ayrılan ikinci projede ise güneş panelleriyle kapanacak binaların kendi elektriğini üretebilmesi için çalışmalar sürdürülecektir.

İZMİR İÇİN DE AB EĞİTİMİ

İzmir ve çevresinde bulunan kamu ve özel kuruluşların, STK’ların ve gençlerin AB programlarına proje hazırlayabilme kapasitesini arttırmak için, İzmir Valiliği ile “Proje Döngüsü Yönetimi” eğitimlerini veren tek üniversite olduğunu hatırlatan Ahmet Yiğitbaşı, “Son 4 yılda Yaşar Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma Merkezi uzmanları İzmir ve çevresinde 600’a yakın kişiye proje tasarımı eğitimleri vermiştir. Ayrıca üniversitemiz Gençlik Programı’nda “Avrupa Gönüllü Hizmeti” alanında gönderici kuruluş olarak akreditedir. Her sene ortalama 5 genç programdan faydalanarak Avrupa’da bir sivil toplum hizmeti yürütebilmektedir. Öğrencilerimizin de Avrupa’daki fırsatlardan yararlanmalarını, kendi projelerini tasarlamalarını ve yürütmelerini özendirmekteyiz. Bugün Yaşar Üniversitesi öğrencilerinin yüzde 11.45’i mutlaka bir AB programı ile yurt dışında tecrübe kazanmış olarak mezun oluyor. 2015 stratejik hedefimiz bu oranı yüzde 15’e taşımaktır” dedi.

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ’NİN ALDIĞI BAZI AB ÖDÜLLERİ VE PROJELERİ

-Avrupa Komisyonu tarafından verilen “Erasmus Yoğun Programlar Projelerinde Başarı Öyküsü (2010 senesinde broşürde yer alan 20 Avrupa üniversitesi içinde Türkiye’den tek üniversite)

-Avrupa Komisyonu tarafından verilen “AKTS Etiketi” -Türkiye Ulusal Ajansı tarafından verilen “Avrupa Dil Ödülü” -Avrupa Komisyonu tarafından verilen “Diploma Eki Etiketi”

-TÜBİTAK tarafından 7.Çerçeve Programı’nda yürütülen “EU-GLOBAL” projesi ile ““İyi Uygulama Örneği”. Proje Konsorsiyumu: University of California Berkeley, University of Berkeley, University of Cologne ve ODTÜ.

-Ulusal Ajans tarafından “AKTS Kullanımı” ve “Yoğun Programlar Projeleri”nde “İyi Uygulama Örneği”. -2011-12 akademik yılında Ulusal Ajans tarafından Türkiye’de kabul edilen 13 adet Yoğun Programlar projesinin 5’i Yaşar Üniversitesi’ne ait.

-Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Avrupa Çalışmaları alanında “Jean Monnet Kürsüsü.

-Ulusal Ajans tarafından desteklenen “7 Bölge 7 Seminer” eğitimlerinde Avrupa Yükseköğrenim alanı ile uyum alanında Bologna çalışmalarında “İyi Uygulama Örneği”.

-Yüksek Öğrenimde Uluslararası İşbirliği Semineri (Belçika Flanders Bölgesi Başbakanı’nın katılımı ile).