Askeri konvoyun önüne geçin

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kuzey Irak’ın sıfır noktasında bulunan Hakkari’nin Çukurca ilçesi Çığlı köyünde halka seslenerek operasyon amaçlı giden askeri konvoyların önünü kesmelerini istedi.

Demirtaş, Hakkari Milletvekilleri Esat Canan, Adil Zozani, Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP İl Başkanı Rahmi Kurt ve yüzlerce kişinin bulunduğu araç konvoyu, sabah saatlerinde Çukurca ilçesine hareket etti.

Oğul köyü yakınlarında kendisini bekleyen köylülerle sohbet eden Demirtaş’a ayran ikram edildi. Demirtaş ve beraberindekiler, daha sonra Kato Dağı güzergahında bulunan meşhur Şine Köprüsü'nde mola verdi. Dünyanın 7 harikalarından birinin Şine Dağı olduğunu belirten Demirtaş, “Silahların susmasıyla birlikte bu dağlar artık kuş sesleri ile yankılanacaktır” dedi.

Daha sonra Kuzey Irak’ın sıfır noktasında, Şırnak karayolu güzergahında bulunan Çığlı köyüne gelen Demirtaş ve beraberindekiler, burada yüzlerce kişi tarafından alkışlarla karşılandı. Köy meydanında halka seslenen Demirtaş, PKK’nın sınır dışına çekilmesiyle birlikte olası provokasyonlara karşı herkesin dikkatli olması çağrısında bulundu.

“OPERASYONLARI İZİN VERMEYİN”

Burada bir konuşma yapan Demirtaş, ”Bakın 8 Mayıs’ta gerillalar sınır dışına çekiliyor. Özellikle siz sınırda bulunanlar bu çekilmeyi çok iyi takip edin. Askeri operasyonların hız kazandığı söyleniyor. Sınıra doğru askeri konvoy gördüğünüzde mutlaka önünü kesin ve gitmesine engel olun. Gerekirse konvoyun önünde oturun. Gerillanın sınır dışına çekilmesinin söz edilmesinin ardından yol boylarındaki karakolların sayısı arttı ve aramalar sıklaştırıldı. Bunları da uzun konvoylar şeklinde protesto edin. Arama kararı olmadın gerekirse akşama kadar bekleyin ancak oradan ayrılmayın” dedi.

Bölgede yapılan barajlara da değinen Demirtaş, “Eğer bu barajlar askeri amaçlı yapılırsa izin vermeyin; sulama amaçlı yapılırsa biz de bunu destekleriz” şeklinde konuştu. Demirtaş'ın sıcak karşılamalarından dolayı teşekkür ettiği Çığlı köyü sakinleri, yaklaşık 500 kişiye öğle yemeği verdi. Demirtaş daha sonra Çukurca ilçesine hareket etti.