Ege ve İzmir'in gelirleri yüzde 70 artar

Atina’da yapılacak Akdeniz Lüks Turizm Zirvesi’ne Türkiye’den davet edilen tek akademisyen olan Yaşar Üniversitesi İİBF Turizm İşletmeciliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İge Pırnar, turizm harcamaları en yüksek olan varlıklı hedef gruplarına yönelik pazarlama stratejilerini anlatacak, İzmir’e varlıklı turistlerin daha yüksek oranda nasıl getirebileceğine yönelik stratejilerini paylaşacak.

International Herald Tribune ile Yunan Kathimerini gazetelerinin ortaklaşa düzenlediği zirveye, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefalogianni, Yunanistan Denizcilik Bakanı Miltiadis Varvitsiotis, Yunanistan Kalkınma Bakan Yardımcısı Notis Mitarachi ile Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de konuşmacı olarak katılacak.

Akdeniz’de lüks turizmi alanında bölgesel işbirliği ve kalkınma odaklı birlikteliği geliştirmek için düzenlenen zirvede lüks turizm ve Akdeniz ülkeleri ile Türkiye’nin potansiyelini anlatacak olan Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İge Pırnar, turizm gelirlerinin artırılması anlamında bu hedef kitlenin hayati önem taşıdığını kaydetti. Pırnar, “Her seyahatinde normal turistin 4 katı ortalama 3 bin 465 dolar harcayan bu turist grubunun harcama miktarının 4 bin 501 dolara çıkması bekleniyor. Diğer bütün turist gruplarından ayrılan bu lüks turizm pazar bölümünün Türkiye için ne kadar önemli bir fırsat olduğu açık. Çünkü klas ve üstün kaliteli bir hizmet sunulabildiğinde, gerekli tanıtım yapıldığında, geri kalan her şey yani lüks turizminde önemli olan kültür ve kültürel miras, doğal güzellikler ve ılıman uygun iklim Türkiye’nin pek çok turizm destinasyonunda zaten bulunmakta” dedi.

EGE VE İZMİR’İN GELİRLERİ YÜZDE 70 ARTAR

İge Pırnar, Halihazırda Hong Kong, Singapur, Japonya, ABD, Avrupa ve Avustralya’nın özel bölgelerini tercih eden bu hedef turist grubuna yönelik, bireysel turlar, çevre, gastronomi, organik tarım, macera, gurme, yat gibi özel ilgi turizmi paket seyahatleri hazırlayarak çok karlı lüks turizm pazarından yüksek paylar alabilmemizin mümkün olduğunu söyledi.

Pırnar, “Uygun tanıtım, promosyon ve kaliteli hizmet ile desteklendiği takdirde, Ege ve İzmir’in rakiplerini kolaylıkla geçebileceği potansiyelleriyle bu pazarda önemli yer edinmeleri mümkün. Tarihi, doğası, denizi, inanç turizmi, yat limanları gibi birçok unsuruyla Ege Bölgesi ve İzmir, 5 yılda, turist sayısını şimdiki orana göre en az yüzde 10 ama turizm gelirlerini bu grubun özel harcama profilleri ile yüzde 60- yüzde 70 artırmaya aday” diye konuştu.

Sosyal medyayı ve interneti, seyahat ürünlerinin planlamasından satın alınma aşamasına kadar çok yaygın kullanan bu grup için, profesyonel şekilde elektronik turizm ve sanal pazarlama hizmetlerinin sunulmasının şart olduğunu vurgulayan Pırnar, “Özel ihtisas seyahat acentaları ile çalışmak, lüks seyahat severlerin tercihleri arasında. Kendilerine özel hazırlanan tatil ve tur programlarından memnun kaldıklarında yıllarca aynı firmayı tercih eden bu segmentde marka sadakati yaratmak, kaliteli bir hizmetle sürdürülebilir özel bir turizm ürünü sunarak oldukça mümkün” dedi. Ege ve İzmir’de şu an en fazla para harcayan turist grubunun kruvaziyer turisti olduğunu hatırlatan Pırnar, bu alanda ve lüks turizm alanında da üniversite olarak özel çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

TÜRKİYE’YE 8 AYDA 24 MİLYON TURİST

TÜRSAB verilerine göre, Türkiye’ye 2012 yılında 36 milyon 776 bin 645 turist geldi. Bu turistler, kişi başı ortalama 798 dolardan toplam 29 milyar 351 milyon 446 bin dolar gelir kazandırdı. 2013’ün ilk 8 ayında ise Türkiye’yi 24 milyon 89 bin 31 turist ziyaret etti.

İZMİR’E 9 AYDA 1 MİLYON 585 BİN TURİST

İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün rakamlarına göre, 2013’ün ilk 9 aylık döneminde, İzmir’i 1 milyon 158 bin 974’ü yabancı, toplam 1 milyon 585 bin 352 turist ziyaret etti. Ülkelere göre dağılımda, Almanya yine ilk sırada yer aldı. Almanya’dan 9 ayda 272 bin 682 turist gelirken 8 ayda İtalya’dan 117 bin 730, Fransa’dan 104 bin 461, İngiltere’den ise 97 bin 88 kişi İzmir’i ziyaret etti.

KRUVAZİYERLE 10 YIL 9 AYDA 2 MİLYON 917 BİN TURİST

İzmir’e, yılın ilk 9 ayında toplam 150 kruvaziyer gemisiyle geçen yıla göre yüzde 1,2 artışla 367 bin 569 turist geldi. Geçen yılın aynı döneminde, 363 bin 83 kruvaziyer turisti İzmir’e gelmişti. Son 10 yıl 9 ayda, İzmir’e gelen kruvaziyer turist sayısı ise 2 milyon 917 bin 712 kişiye ulaştı. Aynı dönemde, toplam bin 383 kruvaziyer gemisi, İzmir’e sefer yaptı. İzmir’e 2003 yılında yalnızca 5 gemiyle, 3 bin 271 kruvaziyer turisti gelmişti.