Askerlik kısalıyor peki kimleri kapsıyor?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Askerlik 12 aya düşecek” şeklindeki açıklaması gündemin üst sıralarındaki yerini korurken, uygulamanın 92/3 tertip askerleri kapsayıp kapsamayacağı konusunda kışlalarda heyecanlı bekleyiş sürüyor.

Askerlik süresiyle ilgili Genelkurmay’ın tavrını İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü BUGÜN’e açıkladı. Sürenin 12 ay olmasına ilişkin görüş birliği içinde olduklarını vurgulayan Özkürkçü, Bakanlar Kurulu kararının beklendiğini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Askerlik 12 aya düşecek” şeklindeki sözlerinin ardından başlayan tartışmalara Genelkurmay Başkanlığı son noktayı koydu. Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü, BUGÜN’e önemli açıklamalar yaptı.

Özkürkçü, “Başbakanın kamuoyuna yapmış olduğu açıklama ile Genelkurmay Başkanlığı tam görüş birliği içindedir” dedi.

KISA DÖNEM AYNI

Özkürkçü, bu kapsamda uzun dönem askerliğin 15 aydan 12 aya indirileceğini ifade etti. Özkürkçü, kısa dönem askerliğin süresine ilişkin “Halen uygulandığı şekliyle 6 ay olarak devam edecek” ifadelerini kullandı. Özkürkçü, yedek subaylığın da uygulandığı şekliyle 12 ay olarak sürdürüleceğini belirtti.

HANGİ DÖNEMLERİ KAPSAYACAK?

Özkürkçü, “Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı ve bu kapsamda uygulama takvimi beklenmektedir” ifadelerini kullandı. “Ne zaman uygulamaya geçeceği yönünde şu anda bir bilgi yoktur” diyen Özkürkçü, “Genelkurmay Başkanlığı’nın 9 aylık tek tip askerlik uygulamasına yönelik Başbakanlığa bir önerisi olmamış, böyle bir görüş gündeme hiç gelmemiştir” dedi. Uzman çavuşlara İyileştirme Baş­ba­kan Re­cep Tay­yip Er­do­ğan, geç­ti­ği­miz per­şem­be gü­nü ka­tıl­dı­ğı bir te­le­viz­yon prog­ra­mın­da as­ker­lik sü­re­si­nin kı­sa­la­ca­ğı­nı söy­le­di.

UZMAN ÇAVUŞLARIN ÖZLÜK HAKLARI

Er­do­ğan, “As­ker­li­ğin 12 aya düş­me­si ko­nu­sun­da ön ha­zır­lı­ğı­mız var. Mil­li Sa­vun­ma Ba­kan­lı­ğı ve Ge­nel­kur­may Baş­kan­lı­ğı ile mu­ta­bı­kız. 12 ay ola­rak dü­şü­nü­yo­ruz. Bu ko­nu­da bir ça­lış­ma şu an yü­rü­tü­lü­yor. Kı­sa dö­nem yi­ne 6 ay ola­rak de­vam ede­cek. Be­del­li ko­nu­sun­da da­ha ön­ce yap­tı­ğı­mız ça­lış­ma ge­çer­li. Uz­man ça­vuş­lar­la il­gi­li ta­li­ma­tı da çok­tan Ma­li­ye­’ye ver­dim. Öz­lük hak­la­rın­da iyi­leş­tir­me ya­pı­la­cak” de­di.


40 BİN ASKER HEMEN TERHİS OLACAK

Yapılacak düzenleme halen silah altında olan er ve erbaşları kapsayacak olursa yaklaşık 40 bin asker hemen terhis olacak.

TOPLAMDA 280 BİN ASKER ERKEN TERHİS OLACAK

 
Düzenlemenin yılbaşına kadar çıkarılması durumunda yaklaşık 280 bin askere kademeli olarak erken terhis yolu açılacak.