Müezzinoğlu: Hastaneler kara liste yapamaz

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, partisinin İzmir il Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, EXPO 2020 için geçtiğimiz günlerde Tunus ve Yemen’e gidip sağlık bakanlarıyla görüştüğünü, önümüzdeki günlerde Romanya’ya gideceğini belirterek, “Bize düşen ülkemiz adına yapılması gerekenlerin hepsini eksiksiz tamamlamak. Biz bize düşeni iyi yapacağız, Görelim Mevla’m neyler, neylerse güzel eyler” dedi.

“HASTANIN HEKİMLE BULUŞMA İMKANI ÜÇ KAT ARTTI”

Sağlık Bakanı, bir basın mensubunun ülkede her yıl kaç kişinin kanser olduğu ve kullanılan ilaç miktarını sorması üzerine 2002 yılında hekimle vatandaşın buluşabilme sayısının 3.1’den bugün 8.2’ye çıktığını, hastanın hekimle buluşma imkanının üç kat arttığını, teknik donanım açısından da 10 yıl öncesiyle kıyaslanmayacak gelişmeler yaşandığını belirterek, “10 yıl öncesinin koşulları devam etmiş olsaydı bugün bu rakamların yarısıyla karşı karşıya kalmış olacaktık. Erken tanı erken teşhis tüm vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaştığı nokta teşhis imkanları artırıyor. Tedavide radyoterapide, kemoterapide tüm imkanların vatandaşları en ileri düzeyde sunabilme imkanı yakaladık. Kanser araştırmayla ilgili önemli ARGE merkezlerimizi TÜBİTAK’la birlikte yaptığımız çalışmaları paralel götürüyoruz. Sadece teşhis ve tedavi eden değil kanserin araştırılmasında yeni buluşlar peşindeyiz. Tıbbi tedavide tüketen değil üretebilen, birilerini bulduğunu kullanan değil, kendisi de bu anlamda buluş yapabilen bir ülke olma hedefini inşallah gerçekleştireceğiz” dedi.

“HASTANELERİN KARA LİSTEYE ALMA HAKKI YOK"

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, bir basın mensubunun sorusu üzerine bazı özel hastanelerin kara liste uygulamasına tepki göstererek, “Hastanelerin hangi konumda olursa olsun hiçbir hastamızı kara listeye alma hakkı yoktur. Buna izin vermeyiz. Onu yapan bizim kara listemize girer. Kara liste anlamında istisna anlamında konuşabileceğimiz tek konu var. O da sağlıkçıya şiddet uygulayanları değerlendirebiliriz ama böyle bir kararımız yok. Sağlıkçı şiddet bile görse tedaviye ihtiyaç duyan herkese bakmak zorunda. Sağlıkçının böyle bir sorumluluğu var şiddet de uygulasa tedavi edeceğiz. Sağlıkçının görevi parası olan olmasın insana hak ettiği hizmeti bunmaktır” dedi.

ACİLLERDE YEŞİL, KIRMIZI SARI ALAN UYGULAMASI

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, mesai sonrası acil servislere yığılma olduğunu soran basın mensuplarına, acil servislerde uygulayacakları yeşil, sarı ve kırmızı alan düzenlemesinden söz etti. Müezzinoğlu, acil bakma oranının yüzde 40’lara ulaştığını, bu oranın yüzde 7- 8 düzeyinde olması gerektiğini belirterek, “Vatandaş, akşam eve gittiğinde çocuğunun ateşi yükselince, eşinin başı ağrıyınca onu acile götürüyor. Öbür tarafta bir kriz, trafik kazası, yangın, afet olağanüstü acillerle bunu ayırmak yazım. Bunun için acil servislerde yeşil, kırmızı, sarı alan oluşturacağız” dedi.

“CHP’NİN KOMPLEKS YAPMAYA HAKKI YOK”

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, basın mensuplarının CHP’nin şehir hastanelerine yönelik eleştirilerini sorması üzerine de şöyle konuştu: “CHP bundan 50 yıl öncesinin durumunda kalıyorsa ona söyleyecek bir şey yok. Vatandaşın tedavi alabileceği ideal mekanlar bunlar. İçinde uzman hekimlerin yer aldığı cerrahi, çocuk, onkolojinin hastane olarak bulunduğu vatandaşın en iyi tedavi olacağı imkanları sunuyoruz. Yedi dakika içinde hastanın evine ambulans götürüyoruz. Vatandaşın evine en yakın yerde aile hekimi var. En yakın tedavide aile hekimleri, en ideal tedavi şehir hastaneleri. CHP’nin kompleks yapmaya hakkı yok. Dünyayı takip etsinler.”

Müezzinoğlu, fotoğrafı çeken foto muhabirlerine, “Bu makineler eskisi gibi rulo film olsaydı da bu kadar çok çeker miydiniz?” diyerek, espri yaptı.

Elif DEMİRCİ /DHA