EXPO heyeti, Lagünü gezdi

EXPO 2020 adayı İzmir’in, Paris’te 27 Kasım’da yapılacak oylama öncesi ağırladığı Uluslararası Sergi Bürosu (BIE) üyesi 167 ülkeden gelen, aralarında delegelerin de yer aldığı 200’e yakın konuk, İnciraltı’nda EXPO alanını gezdi. Denizle lagünün birleştiği alanı beğenen konuklar hatıra fotoğrafları çekti.

İzmir'de, Paris’te yapılacak EXPO 2020 oylaması öncesi, teması olan “Herkes İçin Sağlık” konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyuma katılan BIE üyesi 167 ülkeden gelen delege ve temsilciler ağırlandı. Sempozyumun ardında bugün konuklara İzmir’in EXPO 2020 alanı olan İnciraltı’na ulaşımla ilgili Swissootel’de bilgi verildi. EXPO İzmir Yürütme Kurulu üyesi Büyükşehir Belediyesi danışmanı Muzaffer Tuncağ, İzmir’e 10 yıl içinde 50 milyar dolarlık yatırım yapılacağını söyledi. Tunçağ, havaalanı kapasitesinin arttırılacağını, metro, karayolu ve raylı sistemle kent içine ve İnciraltı’na yapılacak ulaşım projelerini anlattı. Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid’in hazırladığı proje ve alan planlamasıyla ilgili ise EXPO sorumlusu Hasan Çalışkan bilgi verdi. Lagün ve çevresindeki yapılacak ülke pavyonları konusunda açıklamalar yapıldı.

EXPO delegeleri brifingin ardından otobüslerle İnciraltı gezisine çıktı. Konuklar İnciraltı Kent Ormanı içinden geçirilerek denizle lagünün birleştiği noktaya götürüldü. Burada hazırlanan bilboardlarda EXPO 2020 projesi görselleriyle alanı karşılaştırma fırsatı bulan delegeler, doğal güzelliğe hayran kaldı. Delegeler, hem deniz kıyısında hem de lagün önünde hatıra fotoğrafları çektirdi. Deniz ve lagünü birleştiren yaya köprüsü üzerinden alana yukardan bakan delegelere, buradada kısa bilgi verildi. Konuklar daha sonra Urla, Meryamana, Efes, Celcius Kütüphanesi’ni kapsayan geziye çıktı.