Gelir Vergisi yasa tasarısına eleştiri

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Metin Yalçın, Gelir Vergisi Yasa Tasarısı’nı eleştirdi. Bütçenin yüzde 70'inin harcamalardan alınan vergilerden oluştuğunu ileri süren Yalçın, “Çocuklarımız 1 liralık harçlıklarıyla aldığı bir çikolatada 15.26 kuruş vergi ödüyor” dedi. Trafik cezalarına da dikkat çeken Yalçın, “Hız kontrolleri sadece ceza için yapılır oldu. Ceza keserken de sadece plakaya bakılıyor. Sürati yapan sürücü tespit edilmiyor, ehliyeti tespit edilmiyor. Paran varsa bas gaza, deniyor” ifadelerini kullandı.

BSMMMO Başkanı Metin Yalçın, Gelir Vergisi Yasa Tasarısı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hükümetin hazırladığı tasarıyı TBMM'ye sevk ettiğini anımsatan Yalçın, “Ancak bu tasarıda beklenen düzenlemelere yer verilmemiş, yangından mal kaçırırcasına aceleye getirilmiştir. Bu nedenle tasarı bekleneni karşılamaktan uzaktır” diye konuştu.

TEMEL AMAÇ, VERGİ GELİRLERİNİN ARTTIRILMASI

Yalçın, yaptıkları araştırmalarda tasarıda madde sayısının gerçek anlamda azaltılmadığını, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarının birleştirilmediğini, yatırım, üretim ve istihdamı teşvik edici düzenlemelerin yeterli olmadığını belirtti. Vergi gelirlerinin dolaylı olarak arttırılması istendiğini savunan Yalçın, “Tasarı kanun değil, tebliğ mantığı çerçevesinde hazırlanmıştır. Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile vergide sadelik ve kolaylığın esas alındığı belirtilmiş olmasına rağmen, tam aksine konu gereksiz yere detaylandırılmış, ormanı değil ağaçları dikkate alırcasına kanun tasarısı kaleme alınmıştır. Tasarının temel amacı vergi gelirlerini artırmaktır. Ancak bu amaca dolaylı olarak ulaşılmak istenmiştir. Bu durum yasanın dolanmasına ve anlaşılmaz bir boyut almasına neden olmuştur” dedi.

TRAFİK CEZALARI SUÇUN ŞAHSİLİĞİ İLKESİNE AYKIRI

Devlet gelirinin makul olmayan yollardan elde edilmeye çalışıldığını ileri süren Yalçın, “Bütçenin yüzde 70'i harcamalardan alınan vergilerden oluşuyor ve taslakta bu meselenin çok da çözüldüğünü görmüyoruz. Çocuklarımız 1 liralık harçlıklarıyla aldığı bir çikolatada 15.26 kuruş vergi ödüyor. Benzini vesaireyi saymıyoruz. İdari para cezaları ve trafik cezaları yıkıyor. Özellikle trafikte şehir içine kadar giren radar (hız kontrolü) uygulamaları sadece ceza için yapılır oluyor. Aşırı hız yapan sürücülere arkadan ceza gönderiliyor. Böylece araç ruhsatı cezalandırılıyor. Bu durum suçun şahsiliği ilkesine tamamen aykırıdır. Sürati yapan sürücü tespit edilmiyor, ehliyeti tespit edilmiyor. 'Paran varsa bas gaza' deniyor. Bunu çok üzüntü verici buluyorum. Bunu gayri hukuki, gayri ahlaki ve de amacıyla ilgisi olmayan bir uygulama olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.