Ahmet Türk'ten Tuncelililere: Bu ayıp size yeter

Tunceli'de sivil toplum örgütleri ile bazı siyasi partiler, 1938 yılındaki Dersim olaylarının başladığı ilk yer olan Pülümür Vadisi içindeki Pağ Köprüsü Mevkisinde anma etkinlikleri düzenlendi.

Anmaya Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ile yaklaşık 700 kişi katıldı.

Anmaya olayların başladığı yere karanfiller bırakılıp, mumlar yakıldı.

Ahmet Türk, özellikle geçmişle yüzleşmeden barışın olmayacağını belirterek, şöyle dedi:

"Dersim'in çilekeş kadınları ve mücadelemizin onuru gençler bugün elbette çok farklı bir şeyi konuşmak, geleceğimiz ile ilgili birçok şeyi paylaşmak isterdik. Böyle acılı bir günde tamam duygularla doluyum. Dersim'in yaşadığı acıları elbette Dersimliler çok iyi bilir.

Ama inanın ki bir yerde Dersim ismi geçtiği zaman yüreğimiz acılar ile doluyor, katliamlar soykırımlar gözümüzün önüne geliyor. Bir bütün olarak Kürt halkı büyük acılar yaşadı, ezilenler ve farklı inanç ve kimlikte olanlar bu ülkede büyük acılar yaşadı. Bugün yeniden özgür bir gelecek için her şeyimizle bütün inancımızla geçmişi değiştirmek, halklarımızı özgürleştirmek, her inancın ve bütün farklılıkların özgür olduğu yeni bir dünya için çaba gösteriyoruz.

Yaşanan acılar, soykırımlar elbette ki hesabı sorulacaktır. Biz bu nedenle diyoruz ki geçmişle yüzleşmeden, gerçekler, hakikatler ortaya çıkmadan, bir barışın sağlanması asla mümkün olmayacaktır. Eğer gerçekten barışı ve kucaklaşmayı istiyorsanız geçmişteki zulmün, katliamın ve soykırımın hesabını vermek zorundasınız diyoruz."

Ahmet Türk, konuşmasının son bölümünde Tuncelilere seslenerek "Bugün biliyoruz ki Kemalistlerin Dersimde yaptığı katliamlar... Kemalistleri destekleyerek başarıya ulaşamayız, bunun çok iyi bilinmesi lazım. Gerçekten Dersim için acı bir tarih, acı bir gerçektir bu. Ama bugün bakıyoruz bizi katledenlerin yanında onların siyaseti içinde yer alıyorsak bu ayıp bize yeter, bu ayıp Dersimlilere yeter diyorum.  Kusura bakmayın belki de içim yandığı için bunu söylüyorum. Bunu siyaset adına yapmıyorum. Eğer bir gün özgürleşirsek inanın ki siyaset yapma ihtiyacını bile duymayacağız. Çünkü bizim talebimiz özgürlüktür özgür bir yaşamdır" dedi.