Askerlik süresine ilişkin sürpriz gelişme

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu'na sunulan uzun dönem askerlik hizmetinin 12 aya indirilmesi ile ilgili olarak, uygulamanın başlangıç tarihinin 1 Mart 2014 olmasının teklif edildiği bildirildi. Konuya ilişkin açıklamada; ''Uzun dönem askerlik hizmeti (Vatan hizmeti)’nin 15 ay’dan 12 ay’a indirilmesinin Türk Silahlı Kuvvetlerine yansıması ile ilgili detaylı bir çalışma yapılmış, alınması gereken tedbirler belirlenmiş ve Hükümet ile paylaşılmıştır. Uygulamanın başlangıç tarihinin 01 Mart 2014 olması yönündeki teklifimiz Milli Savunma Bakanlığına bildirilmiştir'' denildi.

"ANGAJMAN KURALLARI"

TSK'dan angajman kurallarına ilişkin yapılan açıklamada; "Kimden ve nereden gelirse gelsin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içine vaki olan/olabilecek her türlü fiilî ve/veya ateşli uygulamaya Angajman kuralları çerçevesinde tereddütsüz karşılık verilmektedir/verilecektir" ifadeleri kullanıldı.

"ASKERİ BÖLGELERİN İMARA AÇILMASI"

Genelkurmay Başkanlığı, 2644 sayılı Tapu Kanunu’nun 35 ve 36’ncı maddelerinde 2012 yılında yapılan değişikliklerin ardıdan, Milli Savunma Bakanlığına tahsisli askeri alan bilgilerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmesinin esasa bağlandığını açıkladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında mevcut Askerî Güvenlik Bölgelerinin (AGB), Askerî Yasak Bölgelerin (AYB) ve yabancı uyruklu şahısların taşınmaz mal edinemeyeceği ve izin almadıkça kiralayamayacağı Stratejik Bölgelerin (SB) tespitine yönelik “05 Mayıs 2011 tarihli, Askerî Yasak Bölgeler, Askerî Güvenlik Bölgeleri ile Stratejik Bölgelerin Tespitine İlişkin İş Birliği Mutabakatı “ imzalanmıştır. Yapılan mutabakat kapsamında, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce çalışması tamamlanan 75 ilden 45 ilin dosyası haritalara işaretlenmek üzere MSB Harita Genel Komutanlığına gönderilmiş olup, 30 ilin dosyalarının kontrollerine devam edilmekte, kalan 6 ilin (Hatay, Diyarbakır, Ağrı, Hakkâri, İstanbul ve Van) arazi ölçüm çalışmaları sürdürülmektedir. Ayrıca, askerî birliklerin bulundukları yerlere ait imar planlama çalışmaları yapılmaktadır."

###10887###