CHP'de aday adaylarına terbiye uyarısı

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, siyasi terbiye ve anlayışına göre özellikle 5-6 kentte Genel Başkan’ın aday adayı olmasını istemeden kimsenin aday olmaması gerektiğini, aksi durumda mevcut belediye başkanın yıpranacağını söyledi.

Çıray, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığında kendi iradesi dışında adının geçtiğini, böyle bir girişimi olmadığını açıkladı. CHP’li Aytun Çıray, TBMM başta olmak üzere çeşitli toplantılarda yaptığı konuşmalar ve yazılarının yer aldığı “İzmir Medeniyeti Yükselirken" adlı kitabı için tanıtım toplantısı yaptı.

İzmir’in, sahip olduğu ve temsil ettiği değerler açısından Türkiye’nin modern medeniyetle bütünleşmeye en hazır ve en açık metropolü olduğunu belirten Çıray, bu özelliği ile diğer kentlerden farklılılaştığını söyledi. Çıray, “İzmir’in bir evladı olarak Türkiye’nin bugün karartılmaya çalışılan gelecek ufkunu yeniden aydınlatacağına bütün kalbimle inanıyorum. Türkiye’nin AKP İktidarları tarafından içine sokulduğu bütün tuzaklardan ve cenderelerden kurtuluş yolunu İzmir’in değerleri açacak. Bu nedenle kitabın adını 'İzmir Medeniyeti Yükselirken' koydum” dedi.

Kitabında Suriye sorunundan, AK Parti Hükümeti’nin dış politikasına, açılım sürecinden, Hükümet’in uyguladığı sağlık poltikilarına kadar pek çok güncel konuda muhalif görüşleri yer alan Çıray, toplantıda İzmir’in 12 yıldır AK Parti İktidarlarının ekonomik anlamda örtülü ambargosu altında olduğunu söyledi.

Çıray, “İzmir AKP iktidarının devir aldığı yıllarda kamu yatırımlarından yüzde 6.88 pay alırken, bu oran daha sonra ortalama yüzde 3 düşmüştür. Ancak, ne yaparlarsa yapsınlar, İzmir’in dinamikleri önüne geçemezler” dedi.

Çıray, basın mensuplarının İzmir’de AK parti oylarının eski yıllara oranla yükselişte olmasında dolayı seçimlere yönelik endişe duyup duymadığı sorusuna, “Yükselen oy oranı korkutmuyor. Ancak ciddiye almak gerekir. Seçime yönelik çalışmak gerekir” dedi.

Bazı ankentlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Aziz Kocaoğlu ve Hakan Tartan’ın yanında Aytun Çıray adının da öne çıktığını hatırlatan basın mensuplarının aday adaylığıyla ilgili sorusuna ise Çıray ilginç bir yanıt verdi.

Çıray “Futbol sahasında yokum. Gol atıp atmayacağımın tartışılması yanlış. Sahaya çıkarsam iyi oynayıp oynamayacağım tartışılır. Adaylık sorusunu adımı geçirenlere sormak lazım. Yedek de değilim. Siyasette yedek olmam. Ya varım, ya yokum” dedi.

Çıray, CHP’li belediye başkanlarının görev yaptığı belediyelerle ilgili bazı aday adaylarını da ad vermeden eleştirerek “Benim siyasi terbiyem, anlayışıma göre özellikle 5-6 kentte Genel Başkan’ın aday adayı olmasınını ismeden kimse aday olmamalıdır. Aksi durumda bu mevcut belediye başkanı yıpranır” dedi. Utku BOLULU/DHA