Dünyanın ekonomisi İzmir'de konuşulacak

İzmir’de düzenlenecek 5'inci İktisat Kongresi öncesi bilgilendirme toplantısında konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kongrede dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin çözüm yollarının aranacağını, küreselleşen dünyada Türkiye Ekonomisi'nin tartışılacağını söyledi.

Kongrenin açılış oturumuna Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim'in de katılacağı belirten Yılmaz, İzmir’in 2020 EXPO adaylığı özel oturumların yapılacağını ve kongrenin Türkçe ve İngilizce olmak üzere internet sitesi ve sosyal medyadan takip edilebileceğini belirtti. Kalkınma Bakanlığı'nın organizasyonuyla İzmir Valiliği ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) işbirliğinde 30 Ekim- 1 Kasım tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek 5'inci İzmir İktisat Kongresi öncesinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz kongreye ilişkin Swiss Otel’de basın toplantısı düzenledi.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can ile bakanlık bürokratlarının da katıldığı toplantıda konuşan Bakan Yılmaz, 5'inci İzmir İktisat Kongresi’nin Türkiye ve dünya ekonomisini tartışma imkanı sunacağını anlattı.

Kongre'nin aynı zamanda İzmir'in EXPO 2020 adaylık sürecine de önemli katkı sağlayacağını belirten Yılmaz şöyle dedi:

"Bugün dünyada güçlü ve özgüveni yüksek bir ülke olmanın temel argümanı, ekonomide güçlü olmaktan geçiyor. Bu felsefe ile hareket ederek İktisat Kongresi'ne hazırlandık. 5'inci İktisat Kongresi, bundan 90 yıl önce ülkenin ekonomik gelişimine alınan kararlarla damga vurmuştu. Cumhuriyetimizin 90'ıncı yılını kutlayacağımız bugünde düzenlediğimiz kongre, geleceğin dünyasında Türkiye'nin konumuna ışık tutacak."

TÜRKİYE EKONOMİSİ MASAYA YATIRILACAK

Türkiye’nin Dünya ekonomisinde ilk 20 sırada yer aldığını söyleyen Bakan Yılmaz açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Dünyanın 16'cı büyük ekonomisi Türkiye, Cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yılında, 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefliyor. Kişi başı gelirini 10 bin dolardan 25 bin dolara, ihracatını 100 milyar dolardan 500 milyar dolara çıkarma hedefindedir. Kongrede bu hedeflere ulaşmanın yollarını detaylı bir şekilde ele alınacak, dünyadan konuklarla birlikte değerlendirilecektir."

EGE’YE ÖZEL OTURUMLAR OLACAK

Yurt içi ve yurtdışından çok sayıda davetlinin gelmesi beklenen kongreye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim'in de katılacağını söyleyen Yılmaz, 21’i yurtdışından 241 panelistin yer alacağı, 34 panelin düzenleneceğini kongreye 151’i yabancı olmak üzere 2 bin 663 davetlinin beklendiğini kaydetti.

TEKNOLOJİK KONGRE

Swissotel Büyük Efes Kongre Merkezi’nde yapılacak İzmir İktisat Kongresi’nin 'izmiriktisat.org' ve 'www.izmireconomic.org' adreslerinden Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanacağını söyleyen Bakan Yılmaz, sosyal medyadan kongrenin takip edilebileceğini belirtti. Kongre için mobil cihazlarda kullanılmak üzere akıllı telefon ve tablet uygulamasını hazırlandığını söyleyen Bakan Yılmaz, apple store ve android storedan uygulamanın ücretsiz olarak indirilebileceğini kaydetti. Katılımcıların kongre kapsamındaki paneller ve diğer faaliyetler hakkında anlık olarak detaylı güncel bilgilere ulaşılabileceğini söyleyen Bakan Yılmaz, davetlilerin güvenliği ve konforlarının sağlanması için tüm önlemlerin alındığını söyledi.