Evren ve Şahinkaya için ağırlaştırılmış müebbet

12 Eylül davasının mütalaasını okuyan savcı Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

12 Eylül davası 17. duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. Duruşmaya salona kurulan canlı yayın sistemi ile Evren, Ankara’da GATA’dan Şahinkaya ise İstanbul’daki GATA’dan mahkeme salonuna bağlandı.12 Eylül darbesine mütalaasını, Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman okudu. Mütalaa da 12 Eylül günün görevde bulunan Süleyman Demirel hükümetini silah kullanarak devirme, Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek” suçundan, Türk Ceza Kanunu’nun 146 ile 80 maddeleri uyarınca“ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına” çarptırılmalarını talep etti.

Mütalaa okunduğu sırada salonda bulunan 12 Eylül mağduru Sayit Dizman, mahkeme salonunun fotoğrafını çekerken yakalanınca savcılığa gönderildi. Öğle arasına giren dava sonrasında Avukat Ömer Kavili açıklama yaptı. İddia makamının mütalaası oldukça süslü olduğunu ifade eden Kavili, “Bunu on dakika sonra alacağımızı beyan ettiler. Yani bu mütalaa dahil deliller tam toplandıktan sonra alınmadığı gibi müdahil avukatlarının davayı gerçek mecrasına oturtturması yönünü deki çabası engellemek iste bir anlayışla dar zaman aralıklarına sıkıştırılmaya görüntü de yargılama yapılıyormuş görüntüsü verilmeye çalışılmaktadır. Biz ayrıntılı suçlamamızı toplum ve müvekkilimiz adına işkence gören eziyet edilenler, sürek avında dağ başlarında öldürülenlerin sorumluluğumuz gereği biz hala 12 Eylül ile mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Duruşma, Evren ve Şahinkaya’nın son savunmalarını hazırlamaları için ertelendi.