Gediz Üniversitesinin sempozyum başarısı

Gediz Üniversitesi, akıllı teknolojinin dünya çapındaki isimlerini buluşturduğu uluslararası sempozyumu ISCSE’yle yankı uyandırdı.

ABD ve Kanada’dan önde gelen 3 devlet üniversitesi birlikte düzenlemeyi teklif etti. Rektör Prof. Dr. Çevik, “Ülkemiz adına gurur veren bir başarı bu” dedi.

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, yüksek teknolojinin mimarlarını 3’üncü kez bir araya getirdi. Uluslararası Temel Bilimler ve Mühendislikte Hesaplamalar Sempozyumu (International Symposium on Computing in Science&Engineering-ISCSE 2013), Kuşadası’nda gerçekleştirildi.

ABD, Almanya, Hollanda, Meksika, Bulgaristan ve Türkiye’den 80 bilim insanı katıldı. Hollanda Utrecht Üniversitesi’nden Prof. Dr. John-Jules Meyer, ABD Nebraska Üniversitesi’nden Prof. Dr. David L. Olson ile Prof. Dr. Masoud Nikravesh, Meksika’dan Prof. Dr. Carlos Artemio Coello Coello ve Prof. Dr. İsmail Burhan Türkşen’in de aralarında yer aldığı yapay zeka uzmanı konuşmacılar, ileri teknoloji üzerine 2 gün boyunca kafa yordu.

Sempozyum kapsamındaki bir çalıştay ve 18 oturumda şu konu başlıkları öne çıktı: Makinalarla, yazılımların dünya barışı ve insanlığın iyiliği için etkinleştirilmesi; robotlara engellerden kurtulmalarını ve rotalarını kendilerinin belirlemesini sağlayacak özellikler kazandırılması; hastalıkların teşhisi ile tedavisini kolaylaştıracak, insan ömrünü uzatacak bilgisayar yazılımlarının geliştirilmesi; insansız hava aracı gibi donanımlar arasında daha hızlı ve ucuz iletişimin sağlanması, böylece etkilerinin artırılması; hayatı kolaylaştıracak verimli, ucuz, yüksek performanslı mühendislik ürün ve sistemlerinin geliştirilmesi; insanların elektromanyetik alanlardan etkilenmesinin ölçümü ve veriye dayalı bilgisayar hesaplamaları yoluyla zeytinyağının kaliteye dayalı coğrafi sınıflandırmasının otomatik yapılması...

Akıllı makineler çağı

Robot, insansız hava aracı, cep telefonu gibi cihazları akıllı ve insansı hale getiren yapay zekanın mimarları, gelecekte bizleri nelerin beklediğinin de ipuçlarını verdi. Bilgisayar sistemlerinde işlenen veri miktarının 2020 yılına kadar 30 kat artacağı belirtildi. Bu kapasiteyi karşılayacak işlem gücü yüksek, enerji tüketimi ise düşük işlemcilerin ve belleklerin modelleme çalışmalarına şimdiden başlandığına işaret edildi. Yapay zeka sayesinde cihazların kendi aralarında mantıksal bağ kurabileceğine, otomatik kontrol ve yönetim panellerinin daha etkin hale geleceğine dikkat çekildi. Akıllı makinelerin yaşamımızdaki yerinin giderek artacağı vurgulandı.

Onlar da alkışladı

TÜBİTAK, Turksat, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kavuklar, Orkide, MEGA International Communication, Derici, Cisco, Hamle Digital, Festo, Çimentaş ve ÇitTur’un desteklediği ISCSE 2013, yurtdışında da yankı uyandırdı.

ABD’nin önde gelen devlet üniversitelerinden Michigan State ve Tennessee State ile Kanada’nın teknolojik buluşlarıyla ünlü üniversitesi Waterloo, birlikte düzenlemeyi teklif etti. Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, gösterilen bu ilginin teknolojiye yön veren sempozyumun kalitesini ortaya koyduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Çevik, “Bu gelişme sadece üniversitemiz açısından değil, ülkemiz adına da gurur verici. Bilim üreten dünya çapındaki 3 üniversitenin işbirliği çağrısı gücümüze güç katacak. Dünya bilim çevrelerine hareketlilik katan sempozyumumuzu 2014’ten itibaren Michigan State, Tennessee State ve Waterloo ile birlikte dönüşümlü olarak gerçekleştireceğiz. Yurtdışına böyle önemli bir organizasyon taşımış olacağız” dedi.