Anıtkabir'de ilk kez...

Cumhuriyet Bayramı sebebiyle Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Törene; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, yüksek yargı organları başkan ve üyeleri, bakanlar katıldı.

Tören saat 09.00'da devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürümesiyle başladı. Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanı Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu bölüme geldi. Gül, mozoleye kırmızı beyaz karanfillerden oluşan Türk bayrağı şeklindeki çelengi bıraktı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Gül ve devlet erkanı, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Gül, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

Gül, deftere şunları yazdı:

"Milletimizin yönetiminde söz sahibi olmasını sağlayan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıldönümünü büyük coşkuyla kutluyoruz. Önderliğinizde Kurtuluş Destanını yazan milletimiz, Türkiye'yi "muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma" hedefi doğrultusunda sarsılmaz bir irade ve kararlılıkla ilerlemektedir. Bir asra yaklaşan Cumhuriyetimizin kazanımları sayesinde bugün Türkiye'nin her alanda yükselen bir ülke ve küresel bir cazibe merkezi haline gelmesinin gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin görkemli başarılarıyla övünüyor, emanetinize kararlılıkla sahip çıkıyor, kazanımlarımızı yeni hamlelerle daha da yukarılara taşımak için azimle ve inançla çalışıyoruz. Cumhuriyet Bayramı'nda millet olarak hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size, minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı sunuyoruz Ruhunuz şad olsun."

ANITKABİR'DE BİR İLK: ÖNCE SİVİL, SONRA ASKER

Bu arada, devlet erkanının yaptığı ziyaretin ardından öğrenciler Anıtkabir'e geldi. Daha önceki yıllarda öğrencilerden önce askerler tören için Anıtkabir'e giriyordu. Bu yıl ilk kez siviller askerlerden önce Anıtkabir'e girmiş oldu. Sivil ve askeri personel ile öğrenciler, Büyük Önder Atatürk'ün mozolesi önünden saygı geçişi yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, Anıtkabir'deki tören sonrasında Çankaya Köşkü'nde kutlamaları kabul ediyor. Bu törenin ardından saat 11.15'te Atatürk Kültür Merkezi tören alanında resmi geçit töreni düzenlenecek. Tören, Cumhurbaşkanı Gül'ün birlikleri denetlemesi, halkın bayramını kutlaması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayacak. Cumhurbaşkanı Gül, resmi geçit töreninin ardından akşam da, Çankaya Köşkü'nde resepsiyon verecek.

Haber7