73 ülkenin gençleri bu çatı altında

Gediz Üniversitesinde dört yıllık lisans eğitimi için öğrencilerin geldiği ülke sayısı bu sene 52’den 73’e çıktı. Rektör Prof. Dr. Çevik, “Gediz bir dünya üniversitesi, İzmir de uluslararası eğitim şehri oldu” dedi. Gediz Üniversitesi, yurtiçindeki tercih başarısını sınırların ötesine taşımaya devam ediyor.

Her yıl farklı ülkelerden daha çok yabancı öğrenci lisans eğitimi görmek için geliyor. Dünya çapında bilinen ve tercih edilen üniversite olma hedefiyle yurtdışında gerçekleştirilen yoğun tanıtım çalışmaları sayesinde bu sonuca ulaşılıyor. Gediz’in 5’inci eğitim dönemi için ülke sayısının 52’den 70’e çıkarılması hedeflenmişti.

Başta Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik olmak üzere üniversite çalışanlarının sınırların ötesindeki çabaları meyvesini verdi.

Bu sene Avustralya, Avusturya, Brezilya, Cad, Cibuti, Filipinler, Filistin, Gabon, Güney Kore, Gürcistan, Hindistan, Irak, Kanada, Laos, Maldivler, Malezya, Mısır, Namibya, Panama, Tacikistan ve Togo da eklendi. Böylece ülke sayısı hedeflenin de üzerine çıktı, Türkiye’yle birlikte 73’e ulaştı.

Yabancı öğrencilerin toplamı da 391’i buldu. Rektör Prof. Dr. Çevik, Gediz’in bir dünya üniversitesi, İzmir’in de uluslararası bir eğitim şehri haline geldiğini açıkladı.

10 GENÇTEN BİRİ YABANCI

Prof. Dr. Çevik, kültürleri buluşturup kaynaştırmada öncü rol üstlendiklerini dile getirdi, şunları söyledi:

 “Lisans eğitimi için yurtdışından öğrenci çekmek öyle kolay bir iş değil, ciddi çalışma yapmanız ve güven kazanmanız gerekiyor. Geride bıraktığımız 4 yılda çok önemli mesafe aldık, çıtayı her sene biraz daha yukarıya çıkardık. Lisansta yabancı öğrenci oranımız yüzde 10. Bir başka deyişle üniversitemizdeki 10 gençten biri yurtdışından. Şimdiki hedefimiz 100 ülkeye ve bin yabancı öğrenciye ulaşmak. Bu amaç için kolları sıvadık, ülke ülke gezip yeni coğrafyalara açılacağız. Kollarını tüm dünyaya açan Gediz’i daha çok yere taşıyacağız.”

Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Gediz Üniversitesi’nin bugün yaptıklarının öneminin gelecekte daha iyi anlaşılacağına işaret ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçen yıl açtığımız Türkçe Eğitim Merkezi’miz TÖMER’le onlara Türkçe öğretiyoruz. Bu öğrenciler, 4-5 yıl geçirdikleri Türkiye’yi ikinci vatanları, İzmir’i de memleketleri olarak görecek, bizimle aynı dili konuşarak üniversitemizden mezun olacak. Eminim ki birçoğu ülkelerinde önemli yerlere gelecek ve Türkiyemizin elçisi gibi çalışacak. Üniversitemiz için en büyük gurur tablosu işte bu olacak, ülkemiz kazanacak...”

Gediz’de şu ülkelerden öğrenciler lisans eğitimi görüyor: ABD, Afganistan, Almanya, Angola, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Belarus, Brezilya, Bulgaristan, Burkina Faso, Cad, Cezayir, Cibuti, Demokratik Kongo, Ekvator Ginesi, Endonezya, Etiyopya, Fas, Filipinler, Filistin, Fransa, Gabon, Gambiya, Gine, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Haiti, Hindistan, Hollanda, Irak, İsviçre, Kamerun, Kanada, Karadağ, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kongo Cumhuriyeti, Kosova, Laos, Liberya, Madagaskar, Malavi, Maldivler, Malezya, Mali, Moğolistan, Moritanya, Mozambik, Mısır, Namibya, Nijer, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Panama, Pakistan, Rusya, Senegal, Somali, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tanzanya, Türkmenistan, Togo, Uganda, Yemen, Zambiya ve Türkiye.