Gizli bilgi belge davasında tahliye yok

İzmir’de, 39’u muvazzaf asker 59’u tutuklu 357 sanığın yargılandığı 'Gizli bilgi ve belge bulundurma’ davasında, tutuklu sanıkların hiçbiri tahliye edilmedi. 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde beş gündür görülen davanın bugünkü duruşmasına tutuklu ve tutuksuz sanıkların bazıları ve avukatları katıldı. Bir önceki duruşmada mahkeme heyetinin uyarılara rağmen duruşmanın düzenini bozduğu gerekçesiyle suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla yargılanan Bilgin Özkaynak, duruşmaya getirilmedi. Duruşmada savunmalara devam edilirken tutuklu sanıklar ve sanık avukatları, duruşmanın son celsesinde tahliye talebinde bulundu.

Tutuksuz yargılanan ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunanların yurt dışı yasağının kaldırılması talep edildi. Taleplerin alınmasının ardından, TMK 10'uncu maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcıları Mehmet Sedat Erbaş ve Hüseyin Alabay, tahliye taleplerinin reddine yönelik mütaalada bulundu. Sanık avukatları ve sanıkların tahliye taleplerinin ardından mahkeme heyeti karar için duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Atilla Rahman, delillerin tam olarak toplanmaması, delilleri karartma şüphesiyle, tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, yurt dışı çıkış yasaklarının devamına karar verip duruşmayı 13 Ocak 2014'e erteledi. Davada tutuklu bulunan 19 muvazzaf askerin ailelerinin İstanbul ve Ankara'da olmalarından dolayı burada bulunan cezaevlerine nakledildikleri belirtildi. Dava başladığında tutuklu sayısı 79'du, yargılama aşamasında tutuklu sayısı 59’a indi.