Doktorun kolunu kırana 2 yıl hapis

İzmir’de üç yıl önce, görevi başındayken Opr. Dr. Murat Güzel’in kolunu kıran hasta yakını Ümit Solmaz'a verilen 2 yıl 1 aylık hapis cezası, Yargıtay tarafından onandı.

Davaya konu olay 28 Eylül 2010 tarihinde meydana geldi. Genel cerrahi uzmanlığının ardından ikinci uzmanlığını almak için Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları’nda asistan olarak görev yapan Dr. Murat Güzel, tedavi gören çocuğunu kendi isteğiyle hastaneden çıkartmak isteyen hasta yakını Ü.S’yi uyardı. Dr. Güzel, ilaç mümessilliği yapan hasta yakınına, ileri tetkikleri süren, henüz kesin teşhis konulmayan, buna karşın antibiyotik tedavisi başlattıkları çocuğun hastaneden çıkarılmasının tehlikeli olacağını, eğer çıkaracaklarsa da hemen bir sağlık merkezine götürmelerini önerdi.

Dr. Güzel, aksi takdirde çocuğun hayatını tehlikeye atacakları için savcılığa başvurup kendilerinden şikayetçi olacaklarını da söyledi. Bunun üzerine baba, çocuğunu çıkartmayacağını belirtip o akşamı da hastanede geçirmesini istedi. Baba Ü.S., ertesi gün tekrar Dr. Güzel’in yanına geldi. Çocuğunu istediği yere götürme hakkı olduğunu, kendilerine kimsenin karışamayacağını, şikayet edilemeyeceklerini savunan Ü.S., doktora çocuğunun tahlillerini görmek istediğini söyledi. Dr. Güzel dosyadan sonuçları çıkartmaya çalışırken, Ü.S. iddiaya göre doktorun üstüne atladı. Baba boğazını sıktığı doktoru yere düşürdü. Yere düşen Dr. Güzel’in kolu kırıldı.

Olayın ardından, kolu alçıya alınan Dr. Güzel şikayetçi oldu. Ü.S. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, hakkında 'kamu görevlisini kasten yaralama' suçundan dava açıldı. İzmir 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davada, suçsuz olduğunu, doktora yönelik bir saldırıda bulunmadığını öne süren sanığa, toplam 2.5 yıl hapis cezası verildi. Duruşmadaki iyi hali nedeniyle cezası 2 yıl 1 ay hapse indirildi. Sanığa verilen cezanın süresi dikkate alınarak, erteleme, paraya çevirme ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılması yoluna gidilmedi.

YARGITAY ONADI

Sanık Ü.S.’nin temyiz için başvuruda bulunması üzerine dosya Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, sanığın temyiz istemini reddederek, mahkemenin verdiği karara onadı. Ü.S.’nin kesinleşen hapis cezası nedeniyle cezaevine gireceği belirtildi. İzmir Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada 'Hekime şiddet olgusunun her geçen gün arttığı bu dönemde, hekime şiddetin cezasız kaldığı algısının değişmesi açısından bu kararın önemli olduğunu düşünüyoruz" denildi.