Doğuştan lösemi Berk için seferber oldular

Manisa’nın Kula İlçesi’nde, doğuştan lösemi hastası olan 2.5 aylık Nurullah Berk İnal’ın kurtarılması için, uygun kemik iliği bulunması amacıyla kampanya başlatıldı. Kula Belediyesi’nde görevli itfaiyeci Yalçın İnal (31) ile ev kadını Pınar İnal (29) çiftinin, iki yıllık evliliklerinin ardından 2.5 ay önce dünyaya gelen ilk çocukları Nurullah Berk’e lösemi teşhisi konuldu.

İzmir Behçet Uz Çoçuk Hastalıkları Hastanesi’nde tedaviye alınan bebeğe doktorlar kemik iliği nakli yapılmasına karar verdi. Ancak, uygun ilik bulunamadı. Dede Nurullah İnal’ın (55) girişimiyle Kula Devlet Hastanesi’nde 'Nurullah Berk’e can ver' sloganıyla uygun iliğin bulunması için kampanya başlatıldı.

Hastanenin Dahiliye Servisi’nde stand açılıp, kampanyaya destek vermek isteyenlerden kan örnekleri alınmaya başlandı. Kampanyaya ilk andan itibaren Kulalılar ilgi göstermeye başladı. İlk yarım saat içinde kampanya 40 kişi, Nurullah Berk’e uygun ilik bulunması için kan örneği verdi. Toplanacak kanlar, Ankara'daki İbni Sina Hastanesi'ne gönderilecek. Buradaki incelemede dokusu uyuştuğu belirlenen kişi donör olabilecek. Nurulllah İnal, alınan kan örneklerinden birinin torunuma ya da kemik iliği bekleyen başka hastalara umut olabileceğini belirtip, "Bu konuda müjdeli bir haberi bekliyoruz" dedi.

'1 DONÖR, 1 HAYAT KURTARIR'

Kula Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Vahit Demir, '1 Donör 1 Hayat Kurtarır' sloganından yola çıktıklarını belirterek şunları söyledi: "Sağlıklı bir vericiden alınan ve tüm kan hücrelerinin ilk hali olan kemik iliği kök hücreleri, bir başka insanın bedeninde ölümcül bir hastalığın tedavisi olabiliyor. Bu şifanın gerçekleşmesi için ise daha fazla kişinin gönüllü kemik iliği vericisi olması gerekiyor. Toplanacak kanlar, sadece bugün Nurullah berk bebeğimizin tedavisi için değil, evrensel olarak tüm dünyada yaşayan ve ilik nakli ihtiyacı olan hastaların da hayatını kurtarabilir. Bu nedenle herkesi kan vermeye bekliyoruz."

'BAĞIŞIN HİÇBİR RİSKİ YOK'

Kök hücre vericisi olmanın o kişi açısından bir riski olmadığını da belirten Başhekim Demir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu, kan bağışında bulunmaya da benzetebiliriz. Vericinin kök hücreleri çok kısa sürede yerine gelir. Bu uygulama süresince anestezi söz konusu değildir. Bu uygulamada verici kök hücre, toplama günü dışında normal yaşantısının gereklerini yerine getirebilir. Vericiden nakil olarak alınan kök hücreler, hastanın damarından veriliyor ve kök hücreler kemik iliğini bulup, oraya yerleşiyor. Yaklaşık iki hafta içinde kemik iliğinde, hastaya bir ömür boyu yetecek kadar kan yapımı başlıyor. Kök hücreler burada hem kendilerini çoğaltıyor hem de yeni kök hücre üretiyorlar. Bu sayede hastalığın tedavisini de sağlamış oluyor."