Ege yenilenebilir enerjide Avrupa'da öncü oluyor

Berkay Erden-Ufuk Kendirci İZMİR (Ege Ajans)-

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü “Yenilenebilir Enerji Personeli için Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (AYÇ) ve Ulusal Yeterlilik Çerçevesi (UYÇ) Denkliklerinin Hazırlanması” projesi ile ilgili eğitim çalışmaları yapıyor.

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Günnur Koçer proje hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Koçer “Avrupa’da yenilenebilir enerji çalışma alanlarında meslek standartları tümüyle oluşturulmuş değildir. Türkiye bu açıdan öncü ülkeler arasındadır. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile imzaladığı protokol üzerinden, Fotovoltaik, Rüzgar, Biyogaz, Güneş – Isıl olmak üzere 4 alanda üçüncü, dördüncü, beşinci seviyelerde standartları hazırlamıştır. Bu eylemin ikinci adımı ulusal yeterliliklerin hazırlanmasıyla sürdürülecektir.

Embrace tarafından İngiltere eğitim yapısına transfer edilen Alman, Solateur yenilenebilir enerji eğitimleri, proje kapsamında Türkiye’nin mesleki eğitim örgüsüne dahil edilecektir. Bu birleşme sırasında Avrupa Yeterlilik Çerçevesi uygunluğu, hem Alman (Avusturya) hem İngiliz hem de Türk Ulusal Yeterlilik Çerçevesi dikkate alınarak sağlanacaktır’’ dedi. Avrupa Birliği kapsamında olan proje için eğitim kurumlarının, özel sektörün ve yerel yönetimlerin birlikte çalışılmasının gerektiğini düşündüklerini belirten Prof. Dr Koçer, proje kapsamına Ege Üniversitei Embrace Coopration (UK), Austrian Institute of Technology (AT), Bornova Belediyesi ve RA Alternatif Enerji ile birlikte bu projeyi yürütmekte olduğunu belirtti.