İzmir Ekonomi'de İspanyol esintisi

Uluslararası üne sahip İspanyol yönetmen Pedro Almodóvar’ın “Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar” filminden esinlenen tasarımcılar, atölye çalışmasıyla filmin görsel iletişim kampanyasına yeni bir boyut kazandırdı. Türk ve İspanyol akademisyenlerin eşliğinde gerçekleştirilen çalışmada ortaya hayali filmin fragmanı, posterleri, promosyon ürünleri çıktı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nün konuğu olarak Türkiye’ye gelen İspanyol akademisyenler Doç.Dr. César Fernández Fernández ve Estela Bernad Monferrer, öncelikle öğrencilere yönetmenin sinematografik dilini farklı yönleriyle aktardı. Ardından öğrencilerle birlikte İEÜ Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Arda tarafından düzenlemeleri yapılan atölye çalışması gerçekleştirildi.

Yrd. Doç. Dr. Zeynep Arda, İspanya’nın uluslararası üne sahip yönetmeni Pedro Almodóvar’ın filmlerinde sıklıkla melodram öğelerini kullandığını belirterek, “İspanyol yönetmenin filmlerinde kompleks anlatımlar ve filmin merkezine yerleştirdiği kadın karakterler dikkat çeker. İspanyol toplumunun popüler kültür öğeleri ve yine popüler şarkılar baskındır. Güçlü, temel renklerin hâkimiyetinin yanı sıra güçlü dekor anlayışı göze çarpar. Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’ndeki öğrencilerimizin İspanya’dan gelen öğretim üyeleriyle birlikte çalışacakları pek çok unsur birleşmiş durumdaydı” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Arda, yönetmenin 1988 yılında çektiği “Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar” filmini izlediklerini ardından atölye çalışmasında kendi yorumlarını ortaya koyduklarını söyledi. “Las Mujeres de Almodóvar Atölyesi” adını verdikleri çalışmada filmin sinopsisi ve karakter kurgusunun yapıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Arda, daha sonra ise bu hayali filmin fragmanı ve posterleri gibi tanıtım aşamalarının tasarlandığını kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Arda, filmin görsel iletişim kampanyasının öğrenciler tarafından başarıyla gerçekleştirildiğine işaret ederek, şöyle konuştu: “Öğrencilerimiz farklı bir kültür ürününü, yine farklı kültürden gelen öğretim üyeleriyle birlikte yorumladı. Bu tür çalışmalar, tasarımcının hayal gücüne ayrı bir değer katıyor. İyi bir görsel iletişimci, ürünün alt metinlerini farklı duyumsamalı ve bunu yaratıcılığına yansıtabilmeli. Bu çalıştayın sonunda ortaya yaratıcı bir iş, kültürlerarası keyifli bir işbirliği, İspanya'da da sergileyeceğimiz sonuçlar çıktı.”