İzmir'de CHP'li kadınlardan canlandırmalı protesto

İzmir’de CHP’li kadınlar, kadına yönelik şiddeti canlandırma ile protesto etti. CHP İzmir Kadın Kolları üyelerinden biri, sol gözü morarmış, sağ yanağından kanlar akan şiddet görmüş ve hayatını kaybetmiş bir kadını canlandırarak, masanın üzerine uzandı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle CHP’li kadınlar, ülke genelinde eşzamanlı basın toplantısı düzenledi. CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Utku, 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde katledilen ve 'Kelebekler' adıyla efsaneleşen Mirabel kardeşler anısına ilan edilen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde, dünyanın dört köşesindeki kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, şiddete ve savaşa karşı kadın dayanışmasını örgütlediğini söyledi.

Türkiye’de son yıllarda kadına yönelik şiddetle büyük artış olduğunu belirten Utku, "Rakamlar, kadına yönelik şiddete 'sıfır tolerans gösterildiği' söylemlerini yalanmaya yetiyor. Kadınlar, kadın oldukları için şiddetin her türlüsüne maruz kalıyorlar" dedi.

AK Parti döneminde kadınların istihdam ve sosyal yaşamın dışına itilmeye çalışıldığını savunan Utku, kadına şiddetin önlenmesi için kamu politikaları oluşturulması, tüm kadınların da şiddete ve cinsiyetçi politikalara karşı ortak mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

Utku, partisinin taleplerini ve ortak mücadele çağrısı şöyle dile getirdi:

"Kadınların maruz kaldığı şiddet ve her türlü ayrımcılık 11 yıllık otoriter devlet anlayışının bir sonucudur. Kutsal aile tezi her gün beş kadının eşi, sevgilisi ya da yakını tarafından öldürüldüğü ülkemizde tamamen çökmüştür. Bireylerin bedenleri ve hayatları üzerinde en yüksek düzeyde denetim kurarak rejim inşa etmeye çalışan bu düzeni reddediyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi kamu politikası olarak benimsiyor ve sosyal politikalarımızı bu doğrultuda ele alıyoruz. Kelebekler özgürdür. Kadınlar için özgürlük ve adalet CHP ile gelecek."

Açıklama sırasında, CHP İzmir İl Kadın Kolları üyelerinden biri, sol gözü morarmış, sağ yanağından kanlar akan, şiddet görmüş ve hayatını kaybetmiş bir kadını canlandırarak, masanın üzerine uzandı.