İzmir belediyecilik adına çok zaman kaybetti

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Yunanistan İstanbul Turizm Ofisi’nin açılışı onuruna düzenlenen resepsiyonda İzmir'e ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

İzmir'in 2020 EXPO oylamasında elenmesini değerlendiren Bağış,  İzmir EXPO'nun temasının sağlık olduğunu hatırlatarak şöyle dedi.

"Dünyada ilk hastanenin kurulduğu, Hipokratı'ın şehri İzmir EXPO'ya ilaç gibi gelecekti. Bu kayıp İzmir'in değil, EXPO'nun kaybıdır. Türkiye gerek merkezi hükümetin gerekse yerel yöneticilerin büyük çabasıyla İzmir'in 2020 EXPO'suna ev sahipliği yapması için ortaya muazzam bir çaba koydu. Bu tür kararların siyasi baskılarla alındığını hepimiz taktir ediyoruz. Rakipler bu işe oluk oluk para akıttılar. Bu İzmir'in hakkıydı, kaybeden İzmir olmadı, EXPO oldu. Bu süreç İzmir'e çok şey kazandırdı. İzmir'i tanımayanlar da tanımış oldular."

İZMİR BELEDİYECİLİK ADINA ÇOK ZAMAN KAYBETTİ

30 Mart 2014 yerel seçimlerine dikkat çeken Bağış "30 Mart sonrası İzmir'i hak ettiği standartlara kavuşturarak dünyanın parlayan yıldızı haline getireceğiz. İnşallah 30 Marttan sonra İzmir de hak ettiği belediyecilikle çok farklı bir noktaya gelecek. İzmir belediyecilik adına çok zaman kaybetti" dedi.

Bağış, "Bizim yaptığımız anketlerde İzmir halkının gönlünün kimden yana olduğu ortada. Bir İzmir milletvekili olan Ulaştırma Bakanı'mıza İzmir'de büyük bir teveccüh var. Ama partimizin kimi aday göstereceğini Başbakanımız vakti zamanı geldiğinde açıklayacaktır. Şu anda potansiyel bütün adaylar değerlendiriliyor. Bunlar arasında Ulaştırma Bakanı'mızın adının geçmesi de çok doğaldır. Çünkü kendisi İzmir milletvekilidir. Ama partimiz gerekli açıklamayı yapana kadar İzmir adayımız henüz netleşmemiştir" diye konuştu.

 

Karaköy'deki Salt Galata'da düzenlenen resepsiyona Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefalogianni'nin yanı sıra Fener Rum Partiği I. Bartholomeos ile Yunanistan belediye başkanları katıldı. Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefalogianni ve Yunanistan İstanbul Turizm Ofisi Başkanı Panos Leivados’un ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyonda konuşan Egemen Bağış, aynı medeniyetin farklı yansımalarını temsil eden iki milletin arasına tarih içerisinde soğukluk girdiğini belirterek, "Son 10 yılda Türk ve Yunan ilişkileri çok farklı bir boyutta gelişiyor. Yıllarca bize silah satıp, paramızı alanların paralarını almak için farklı bir platform ortaya koyuyoruz. Bizimki silahla savaşla değil, turizmle olacak. Türkiye ve Yunanistan işbirliği yapacak ve dünya turizminin potansiyelini bu iki ülkeye aktaracak" dedi.

İki ülke arasında vizelerin kaldırılmasına yönelik yoğun bir çaba içinde oldukların ifade eden Bağış, bu konuda en büyük desteği Yunan hükümetinden aldıklarını söyleyerek "Ocak ayından itibaren Yunanistan'ın AB Dönem Başkanlığı'nda vize muafiyet yol haritasının adımlarını teker teker ortaya koyacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu. Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefalogianni ise iki ülke arasındaki ilişkilerin güçleneceğine olan inancını belirterek "Vize işlemlerinin basitleştirilmesi ve hızlandırılması için gerekli olan bütün çabayı sunmaktayız. Önümüzdeki günlerde bunun artacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

YUNANİSTAN İLE TÜRKİYE KUZEN

İş dünyasının Türkiye ve Yunanistan arasında atılacak turizm adımları için iki ülkenin potansiyelini değerlendirmesi gerektiğini altını çizen Bağış, "Yunanistan bizimle kuzen. Aynı müziği dinliyoruz, aynı yemeklerden haz duyuyoruz, yapımız aynı. Aynı sıcakkanlılığa sahibiz. Türk halkının da Yunan halkının da yeni tanklara, denizaltılarına, savunma masraflarına değil, yollara, okullara, hastanelere, otellere, marinalara ihtiyacı var. Özellikle iş dünyasının bu potansiyeli değerlendirmesi gerekiyor" dedi. Resepsiyonda Yunanistan lezzetleri ülkenin en ünlü şefleri Lefter Lajarn ve Stelios Parliaros tarafından davetlilere sunuldu. Expo çalışmaları nedeniyle Paris'te bulunan Turizm Bakanı Ömer Çelik resepsiyona katılamazken, geceye katılan iş ve sanat dünyasından Ferit Şahenk, Başaran Ulusoy, Serdar Bilgili, Ebru Sanver, Sinem Yıldırım, Sedef Baran, Ferruh Karakaşlı, Erol Aksoy, Nuri Öztaşkın, Ivana Sert, Nefise Karatay, Derya Baykal, Tan Sağtürk, Yasemin-Sedat Aloğlu, Nedret Taciroğlu, Ebru Sanver, Tümer Metin gibi isimler katıldı.