Sigara içen sayısı 7 milyon azaldı

Türkiye Sigarayla Savaşanlar Derneği Antalya İl Temsilcisi Gürsel Yurtbahar, Türkiye'de sigara içenlerin sayısının 28 milyondan 21 milyona kadar gerilediğini bildirdi.

Yurtbahar, "Geleceği sigara illetinden koruyan savaşçılar" oldukların, en kısa sürede bu sayıyı 15 milyona kadar düşürmeye ümit ettiklerini dile getirdi.

Gürsel Yurtbahar şöyle konuştu:

"Temennimiz, gençlerimizin sigaranın bu ölümcül etkilerini bilmeleri ve sigaraya hiç başlamamaları, sigara kullanıcılarının da kendilerine ve çevrelerine verdikleri zararın farkına varıp bir an önce bu illetten kurtulmalarıdır. Katkı maddelerinin bir kısmının yasaklanması sigaranın zararlarını en ufak şekilde azaltmaz. Bu yasaklamalar getirildikten sonra da sigara kullanımı sağlığa zararlıdır ve sigara kullanmak ölümcül hastalıklara sebep olmaktadır."

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği olarak, diğer katkı maddelerinin de yasaklanması konusunda kuruluş tarihi olan 22 Nisan 1999’dan bu yana çalışmalar yapmayı sürdürdüklerini anlatan Yurtbahar, temel amaçlarının halkın ve özellikle gençlerin sigara kullanması ve çevrelerindekilerin sigara dumanından zarar görmemelerini sağlamak olduğunu söyledi.

Yurtbahar, “Kısa zaman içerisinde devletin STK’larında desteğiyle çok daha kapsamlı çalışmalar yaparak sigara konusunda daha kesin ve olumlu sonuçlara varacağına inanıyoruz” diye konuştu. Yurtbahar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kıt kanaat kaynaklarımızdan her yıl 22 milyar TL sigaraya, 10 milyar TL ise sigaranın yol açtığı hastalıklara olmak üzere, toplam 32 milyar TL havaya duman olarak üflenmektedir. Bu kayıplar, ülkemizde can ve mal kaybı yönünden, her yıl, dört Gölcük/Marmara depreminin açabileceği zarara eş değerdir; bu da, 2010 bütçemizin yaklaşık 10′da biridir. Bu ülkenin bölünüp parçalanması için her yıl harcanan paranın çok fazlasını, bizden sigara ile geri almaktadırlar.

Kutsal olan yaşama hakkımızı ve vatanımızı sigara uğruna harcamakta olduğumuzun artık farkına varmamız gerekmektedir. Artık kapalı alanlarda sigara içilmiyor. İçilen yerlerde de hemen bildirimler geliyor. Bu bağımlılığın getirdiği kısa ve uzun vadedeki sonuçlar ortada. Devlet bu yönde üstüne düşeni yapıyor ve yapmaya da devam edecek. Hazırlanan kamu spotları da insanları bilinçlendirme yönünde önemli bir adım. Her ne kadar bağımlılık yaşı 10-11 e kadar inmiş olsa da yeni nesil sigaraya ve zararlarına karşı daha bilinçli. Bu gelişmelerde derneğimizin de önemli katkıları var.”