Konak Tüneli yayaları üst geçide çıkaracak

Karayolları 2'nci Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, arkeolojik kazılar ve zemindeki sorunlar nedeniyle bugüne kadar yavaş ilerledikleri Konak Tüneli Bahribaba Parkı girişinde yılbaşından itibaren hızlanacaklarını açıkladı.

Koruma Kurulu da tünele kesintisiz giriş ve çıkışın sağlanması için Konak’ta yapılacak yaya üstgeçidi projesini onayladı. Konak ile Yeşildere’yi birleştirecek Konak Tüneli inşaatı 2014’te hızlanacak. Karayolları 2'nci Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, Yeşildere yönünden kazı ve imalat çalışması süren Konak Tüneli’nin bir tüpte 750 metre, diğerinde ise, 800 metreye ulaştıklarını söyledi. Uraloğlu, bu yıl sonu itibariyle 100 metrelik kazı yapmayı hedeflediklerini, gelinen noktada bu hedefin gerçekleşeceğini anlattı. Uraloğlu, Konak Tüneli’nde Bahribaba Parkı girişi yönünde arkeolojik buluntu çalışmaları ve zeminin bozukluğu nedeniyle çevredeki binaları zarar gelmemesi için adeta iğneyle kuyu kazdıklarını söyledi.

Tarihi bazı buluntuların elde edildiği arkeoloji kazıları sırasında kendilerine de çalışma fırsatı tanındığını belirten Uraloğlu, "Arkeolojik çalışmaları etkilemeyecek bazı imalatlar yaptık. Yıkımları gerçekleştirdik. En geç yılbaşında Bahribaba parkı yönünden tünel kazısına girmiş olacağız" dedi.

Bölgedeki Damlacık Camii, Arkeloji Müzesi ve hastaneye dikkat çeken Uraloğlu, arazinin molozların zamanla gelip birikmesiyle oluşan yığma bir yapısı olduğunu ve yoğun miktarda su içerdiğini söyledi. Hem zemin yapısı hem de tarihi buluntular nedeniyle çalışmarın adeta iğneyle kuyu kazar gibi yapıldığını belirten Uraloğlu, şöyle konuştu:

"Adım adım gidiyoruz. Hem zeminin bozukluğu nedeniyle hem de yapılara sıkıntı yaratmamak için yavaş ilerledik. Yakın bir binanın çatısına kurduğumuz elektronik aletle zemindeki anlık deformasyonları ölçüyoruz. Küçük bir deformasyonda bile anında müdehale ediyoruz. Hassasiyetimiz sürüyor. Yılbaşında tünelde iki yönlü kazı başlayacak. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmazsak 2014 yılı sonunda bitirmeyi hedefliyoruz."

Konak’ta Yeni Karamürsel Mağazası ile Bahribaba Parkı arasında yolun karşısına yaya geçidinden geçen İzmirliler'in, tünel projesiyle kesintisiz trafik akışı öngörülmesi nedeniyle yapılacak yaya üst geçidinin projesi İzmir 1 No’lu Korumu Kurulu’nda incelendi. Yaya geçidini beğenen Kurul, uygulama projelerinin yapılması ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden onayının alınmasını istedi. Üstü kapalı, yürüyen merdivenli ve mimari yönden İzmir’deki mevcut üstgeçitlerden farklı dizayn edilen proje, tünelle eşzamanlı olarak tamamlanacak.

Utku Bolulu/DHA