Hem şah mat hem nakavt

Dünya Profesyonel Satranç Boks Turnuvası Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlendi. RIA Novosti'nin haberine göre, dünyanın 6 ülkesinden gelen satranç boksçular Moskova'daki Izvestia Hall'da kaslarının yanı sıra beyinlerini konuşturdu.

Hem güçlü hem de zeki olanlar için gelecek vaat eden bir spor olarak görülen satranç boksu, sporcuların satranç ve boksu aynı anda yaptığı bir spor olarak nitelendiriliyor. Kurallara göre rakibi ya 'şah-mat' ya da 'nakavt etmek' gerekiyor. Bir raundun arkasından satranç masasına oturuluyor. Masadan belli bir süre içinde şah-mat çıkmazsa tekrar ringe dönülüyor. Her satranç raundu 4 dakika, her boks raundu 3 dakika olmak üzere maç toplam 39 dakika sürüyor.

Her raunt arasında, oyuncuların kıyafetlerini değiştirmeleri için birer dakika mola veriliyor. Her oyuncunun satranç rauntlarında hamlelerini yapmak için toplam 12'şer dakikası bulunuyor. Satrançta mat olan, ya da süresini geçiren, boksta ise nakavt olan ya da hakem kararı ile yenik ilan edilen ya da her iki oyundan birinde maçtan çekilen oyuncu maçı kaybediyor.

Eğer satranç maçı berabere biterse, boks maçında iyi puan alan maçı kazanıyor. Eğer boks maçında da beraberlik olmuşsa, satrançta siyah taşlarla oynayan maçı kazanıyor.