İzmir'in parlak çocukları

Henüz öğrenciyken İzmir’in ilk mobil uygulama firmasını kuran yazılımcı gençler akıllı telefonlar için tasarladıkları 50’den fazla mobil uygulaması ile milyonlarca kullanıcıya ulaşmayı başardılar. Dünya devi Apple tarafından işletilen online mağaza Apple Store’da ilk 3’e girmeyi başaran oyundan, mobil ticarete kadar pek çok alanda ürün geliştiren yaratıcı gençler son olarak İzmir’in belediyeleri için mobil uygulaması geliştirdiler.

Kentin 4 ilçe merkez belediyesi için kullanılmaya başlayan mobil uygulaması ile vatandaşlar 7 gün 24 saat süren belediyecilik hizmetine kavuştu.

MEZUN OLMADAN PATRON OLDULAR

Üniversite eğitimlerini Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde sürdürdükleri 2010 yılında yeteneklerini sermaye dönüştüren Emin Budak (27), Murat Ödemiş (25) ve Buğra Güney (27) İzmir’in ilk mobil uygulama firması Mobile Crea’yı kurdular.

3 sene boyunca i-Phone ve Android işletim sistemiyle çalışan cep telefonları için 50’den fazla program ve oyun tasarlayan gençler, “Şarkılar” ismini verdikleri müzik uygulaması ile de 10 milyar uygulamanın bulunduğu App-Store’da liste başı olmayı başardılar.

BELEDİYELERE UYGULAMA YAPTILAR

Bugüne kadar 4 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaşan dahi gençler son olarak vatandaşları mobil belediye hizmeti ile buluşturdular. İzmir’in Konak, Karşıyaka, Karabağlar ve Balçova belediyelerinin yanı sıra Antalya’nın Manavgat belediyesi için özel tasarlanan mobil uygulaması ile borç sorgulamadan, evrak takip bilgilerine; nikah salonu sorgulamadan, kültür faaliyetlerine kadar tüm belediye hizmetlerine ulaşmak mümkün oldu. Uygulama ile vatandaşlar şikayetlerini belediyelere fotoğraf olarak da gönderilebilir hale geldi.

Mezuniyetlerinin ardından yüksek lisans eğitimlerini de Yaşar Üniversitesi’nde sürdüren gençlerden Murat Ödemiş, “Türkiye’de henüz mobil uygulama bilinci yokken çok küçük bir bütçe ile İzmir’in ilk mobil uygulama merkezini kurduk. Kentimizde iyi bir yere geldik şimdiki hedefimiz Türkiye genelinde de başarılı işlere imza atabilmek” dedi.

Sağlık, eğitim, turizm, kamu ve yeme-içme gibi çeşitli sektörlerde 50’den fazla mobil uygulaması geliştiren mucit gençlerin bazı başarıları şöyle:

 -Cep telefonunu adeta müzik setine dönüştüren “Şarkılar” isimli bir müzik uygulaması tasarladılar. Yerli ve yabancı müzisyenlerin şarkı sözleri ve kliplerinin cep telefonu üzerinden görüntülendiği uygulama, 10 milyar uygulamanın bulunduğu Apple Store’da çıktığı ilk gün “En İyi 10 Ücretsiz Uygulama” listesine girdi ve kısa sürede 3’üncü sıraya kadar yükseldi.

-“Sessiz Sinema” oyunları Apple Store’da, “En İyi Ücretsiz Uygulamalar” kategorisinde 11’inci oldu.

-Bir bilgi yarışması oyunu olan “Anlat Bakalım” oyunları Apple Store’da “En İyi Ücretsiz Uygulamalar” kategorisinde, 18’inci oldu.

-Fatih Projesi kapsamında öğretmenlere çeşitli seminerler verdiler.

-Türkiye’nin ünlü diyetisyeni Dr. Murat Topoğlu için mobil diyet uygulaması geliştirdiler.