Kadına şiddeti kahvede anlattılar

Balıkesir’in Burhaniye İlçesinde, Öykü Atölyesi Derneği kurarak bir araya gelen 15 kadın, gerçek şiddet öykülerinden yola çıkarak yazdıkları 'Boş İskemle’ oyununu kahvelerde sahnelemeye başladı. 25 Kasım Dünya Kadına Şiddeti Önleme Günü’nde başlatılan oyun, Kocacami Mahallesi’ndeki Hıdırellez Kafe’de büyük ilgi gördü. Belediye Kent Tiyatrosu yönetmeni Uğur Mamuk’dan destek alan kadınlar, yaşanmış öykülerden oluşturdukları oyunu, mahalle kahvehanelerinde sergilemeye başladı.

Kadına uygulanan şiddetin önüne geçmeyi amaçladıklarını kaydeden öykü yazarı Filiz Kayalı, oyunda rol alan oyuncuların tiyatro eğitimi almamış kişilerden oluştuğunu söyleyerek “25 Kasım Dünya kadına Şiddet Günü nedeniyle ilçemizde başlattığımız farkındalık projesi doğrultusunda kadın meclisimizin de desteğiyle tüm mahalle kahvehanelerine giderek oyunumuzu canlandırıyoruz. Burada anlattığımız hikayeler, Burhaniye’de yaşanmış gerçek yaşam öyküleri. Burhaniye’de olduğu gibi ülkenin her yerinde kadına şiddet devam ediyor. Bu duruma ’yeter’ demek istiyoruz” dedi.

GERÇEK YAŞAM ÖYKÜLERİ

Oyunda rol alan Makbule Şenol, gerçek hayat hikayelerini canlandırmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Biz de kendimizi sorguladık. Amacımız tüm kadınlar için farkındalık yaratmak. Umuyoruz ki kendi geleceklerine yön vererek daha iyi bir hayata adım atabilirler” dedi. Burhaniyeli kadınların kendi yaşam öykülerini Öykü Atölyesi Derneği kurarak sahnelemeye başladıklarını belirten dernek üyelerinden Karanfil Bilgin de, tesadüfen tiyatroya katıldıklarını söyleyerek “Kimimizin annesi, kimimizin teyzesi ya da kardeşi. Ne olursa olsun ama birileri bu sorunu yaşıyor. Peygamberimiz de ’Cennet anaların ayağı altındadır’ demiş. Şiddet yanlılarının en kütü şekilde lanetlenmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.