Çin'den Filistin'e destek, İsrail'e eleştiri

Hem Filistinli hem de İsrailli liderleri ağırlayan Çin, Filistin’e destek mesajı verirken, İsrail’in Suriye’ye yaptığı hava saldırılarını ise eleştirdi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ülkesini ziyaret eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la yaptığı görüşmede Filistin meselesinde çözüm için öneriler sundu.

Resmi bir ziyaret için Pekin’e gelen Abbas, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile görüştü. Xi Jinping, Filistin meselesine Çin’in yakın ilgisine dikkat çekerken, aynı gün Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise İsrail’in Suriye’ye yaptığı hava saldırıları eleştirildi.

XI JINPING: FİLİSTİN’E DESTEĞİMİZ GÖNÜLDEN

Abbas, Xi Jinping mart ayında devlet başkanlığı görevine geldikten sonra Çin’i ziyaret eden Ortadoğulu ilk devlet başkanı. Xi Jinping, Abbas’la görüşmesinde, Filistin meselesinin Ortadoğu’daki temel sorun olduğuna dikkat çekerken, “Mesele, yarım yüzyıldan fazla bir süredir, Filistin halkına derin acılar getirdi ve Ortadoğu bölgesindeki geniş çalkantılar için de önemli bir sebep teşkil etmeyi sürdürdü” dedi.

Çin Cumhurbaşkanı, Filistin halkının bağımsız bir devlet kurma hayâlinin, Abbas’ın öncülüğündeki barış çabaları sayesinde gerçekleşeceğine inandıklarını belirtti. Xi, Çin halkının Filistinlilere desteğinin samimi ve gönülden olduğunu vurguladı. Mahmud Abbas, Çinli liderle görüşmesinde Filistin meselesinde siyasi çözümün önemine vurgu yaparken, Filistin’in iki devletli çözümden yana olduğunu yineledi.

ÇİN, İSRAİL’E SERT ÇIKTI

Diğer yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’in Suriye’ye yaptığı saldırılara ise sert eleştiri geldi. Bakanlık Sözcüsü Hua Chunying, Çin’in güç kullanımına kesinlikle karşı çıktığını belirterek, tüm ülkelerin egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Sözcü, Çin’in tüm tarafları bölgede tansiyonu yükseltecek girişimlerden kaçınmaya çağırdığını hatırlattı.

Çin’in Tel Aviv’e tepki dolu açıklaması, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Çin ziyaretini sürdürdüğü sırada yapılması nedeniyle dikkat çekti.