Simav'da yeni jeotermal hedefleri

 Kütahya’nın Simav İlçesi'nde bulunan 16 bin konuttan 13 bini jeotermal enerjiyle ısınıyor. Kalan 3 bin konutu da jeotermalle buluşturmak için çalışmalara son hızla devam eden Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, ilçenin tamamına enerji ulaştırdıkları zaman Guinness Rekorlar kitabına girmek için başvuru yapacağını açıkladı. 

Belediye Başkanı Kasım Karahan, 2009 yılında koydukları Simav’ın tamamını jeotermal enerjiyle ısıtma hedefini yakalayabilmek için çalışmalara tam gaz devam ettiklerini bildirdi. Başkan Karahan, 4.5 yılda yaklaşık 20 milyon lira harcayarak ilçede jeotermal enerji ile ısınan konut sayısını 13 bine ulaştırdıklarını söyledi. Hedefi tutturmak için belli bir plan dahilinde sistemli bir çalışma izlediklerini dile getiren Başkan Karahan, mesaisinin büyük bölümünü çalışmaların yapıldığı bölgelerde geçiriyor.

İKİ YILDIR ZAM YOK 

Simav’ın Türkiye’de jeotermal enerji ile ısınmada ilçeler bazında lider konumda bulunduğunu ifade eden Başkan Karahan, jeotermal ile ısınma başta olmak üzere belediyenin içme suyu, ulaşım, cenaze gibi temel hizmetlerine iki yıldır zam yapmadıklarını kaydetti. Sırapayam ve Kekliktepe Mahallesi’ne giden Başkan Karahan, yaptığı incelemenin ardından 100 konutun bacalara elveda etmeye hazırlandığı Esenevler Mahallesi’ne gitti. Esenevler Mahallesi’ndeki iki yapı kooperatifine jeotermal enerji vererek vatandaşları sağlıklı ve ucuz ısınmaya kavuşturduklarını ifade eden Başkan Karahan, bölgedeki iki eğitim yuvasına enerji vermeye hazırlandıklarını bildirdi. Başkan Karahan, "Simav’da modern yapılaşmayla birlikte okullaşma oranının doruk noktaya ulaştığı Esenevler’de yakında jeotermalsiz ev kalmayacak. Bunun yanında Kekliktepe’nin tamamı jeotermal enerji ile ısınmaya başladı" dedi.

HEM SAĞLIKLI HEM UCUZ

Muradınlar Mahallesi’ndeki Dumlupınar Üniversitesi Simav Teknoloji Fakültesi ve Meslek Yüksek Okulu’nun Simav yerleşkesine giden Başkan Karahan, fakülte ve meslek yüksek okulu ile birlikte 500 kişilik Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun da jeotermal enerjiyle ısındığına dikkat çekti. TOKİ konutlarıyla Muradınlar Mahallesi’ne de jeotermal enerji vereceklerinin müjdesini veren Başkan Karahan, tüm ilçelere jeotermal enerji götüren ilk belediye olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için müracaatta bulunacaklarını söyledi. Ayrıca öğrencilere jeotermalli ısınmada yüzde 25’lik bir indirim fırsatı sunduklarını ifade eden Başkan Karahan, öğrencilerin istemesi halinde ailelerine Simav Eynal Kaplıcaları’nda 5 günlük ücretsiz konaklama imkanı sağladıklarını söyledi.

Gezisini 101 Evler Mahallesi’ndeki eşanşör merkezinde noktalayan Başkan Karahan ilçede jeotermal enerjiden yararlanmayan Karşıyaka Mahallesi’nin bir kısmı ile Cuma ve Değirmenciler Mahallesi’nde çalışma başlattıklarını ve buradaki konutları da ucuz ve çevre dostu enerjiyle tanıştıracaklarını söyledi. Simav’da jeotermal enerjide elde edilen başarının bölgesel sisteme geçmelerinden kaynaklandığına dikkat çeken Başkan Karahan, "Simav’ı bölgelere ayırdık. Belirli bölgelere, enerji merkezinden gelen ısıyla şehirden gelen suyun birleştiği eşanşör merkezleri kurduk. Böylece her bölge eskisine nazaran ısıdan daha verimli ve randımanlı bir şekilde yararlanıyor. Sistemde herhangi bir aksama olduğunda diğer bölge etkilenmeden arızaya müdahale edebiliyoruz" diye konuştu.