İzmir, Roma'da tanıtıldı

EXPO 2020'yi alabilmek için bastıran İzmir heyeti Roma'da tanıtım yaptı. Kocaoğlu, EXPO için İnciraltı'ndan başka yer düşünmediklerini ifade etti.

Küresel çapta bilgi birikimini daha yaşanılır bir dünya için bir araya getiren ve ürünlerden çok fikirler, kültürler ve dünyanın geleceği için projeler sergilenen EXPO 2020 adaylarından İzmir'in heyeti, 163 üye ülkeye yönelik ziyaretlerini sürdürüyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığında, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Serpil Alpman ile EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi üyelerinin katılımından oluşan heyet İtalya’nın başkenti Roma'da.

Heyet, Kasım ayında yapılacak oylama öncesi 'Dünya Sergisi' olarak da bilinen EXPO için planlarını İtalyan yetkililerle paylaştı. 'Herkes için Sağlık Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar' temasıyla aday olan İzmir'in tanıtımı, Borghese Bahçeleri’nde yer alan Sinema Evi’nde (Casa del Cinema), İzmir’de geçen bir aşk hikayesinin anlatıldığı 'Bir Gevrek, Bir Boyoz, İki de Kumru' isimli film özel gösterimiyle yapıldı.

İzmir Kalkınma Ajansı organizasyonu ve Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ile eşi İnci Akil’in ev sahipliğinde Roma’da gerçekleştirilecek olan bir diğer etkinlik, İzmir fotoğraflarından oluşan 'İzmir 8500 yıllık tarih' adlı bir sergi olacak.

"EXPO İÇİN İNCİRALTI’NDAN BAŞKA BİR YER DÜŞÜNMÜYORUZ"

Aziz Kocaoğlu, Dubai, Ekaterinburg (Rusya), Sao Paolo (Brezilya) ve Ayutthaya’yla (Tayland) yarışacak olan İzmir’i ve projelerini tanıtma çalışmalarının iyi gittiğini, Devlet kanadından mükemmel bir desteğe sahip olduklarını söyledi.

Kocaoğlu, şu ana kadar 70-75 ülkeyi ekiplerinin dolaştığını, Mayıs sonu veya Haziran başına kadar da bütün üye ülkeleri gezeceklerini belirtti.

Kocağlu, merkezi olması ve sağlık temasına uygunluğundan ötürü EXPO’nun İnciraltı’nda hayata geçirilmesi düşünülürken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın burası için hazırladığı imar planlarına ilişkin, Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları itirazları da şöyle anlattı:

"İnciraltı konusunda bizim yargı yoluna gitmemiz söz konusu değil. Bu basında çıkan eksik bilgiden kaynaklanan bir şey. Biz, İnciraltı’nın planlanmasını 9 yıl önce belediye başkanı olduğumdan itibaren istiyor ve bunun için çalışıyoruz. Yasal çerçevede uygulamayı biz yapacağız. Uygulamadaki problemleri öneri olarak dile getiriyoruz. Dava açmak ayrı itiraz etmek ayrı şey.

Uygulamada çıkacak problemleri, planı yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletmek ayrı şey. Bunlar birbirine karıştırılıyor. Biz İnciraltı’nın planlanmasını ve EXPO’nun orada yapılmasını istiyoruz. Biz sadece unutulan ya da gözden kaçan bir şey varsa görevimiz gereği uyarıda bulunuyoruz."

İmar planı çalışmaları devam ettiğini hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Dava açmak gibi bir niyetimiz olmamakla birlikte bu planı destekliyoruz. İnciraltı’nın planlanması, İzmir’in kalkınması için de önemli. EXPO olsa da olmasa da oranın planlanması önemli" diye konuştu. Kocaoğlu, imar planına ilişkin prüzler görülen İnciraltı’ndan başka bir yerde EXPO’yu düzenlemeyi planlamadıklarını da dile getirdi.

İTALYA’DA TÜRKİYE’YE ‘TESELLİ’ DESTEĞİ

Büyükelçi Hakkı Akil ise, EXPO 2020 adaylığı konusunda iyimser olduğunu ifade ederek, "En azından İtalya’nın desteği konusunda bir sorunumuz olduğunu düşünmüyorum. Güzel İzmir’imiz 2015 adaylığını İtalya’ya kaptırmıştı ama bu sefer 2015’teki tecrübelerimizden de yararlanarak, İzmir’in adaylığının başarıyla sonuçlanacağını düşünüyorum. 2015’i kazanmaları nedeniyle İtalyanların tecrübeleri de var ve onlarla bu tecrübeleri paylaşacağız. İtalya ziyareti bu açıdan da önemli" diye konuştu. EXPO 2015 için 2 ay sergi komiserliği görevi de yaptığını söyleyen Büyükelçi Akil, "O vesileyle İtalyan yetkililerle görüştüğümde, İzmir’in kaybetmesinden biraz da üzüntü duyduklarını söylemişlerdi. Suçluluk duygusuyla Türkiye’ye ve İzmir’e destek konusunda kendileri açısından hiçbir sorun olmadığını bana defalarca vurguladılar" dedi.

TÜRKİYE FAVORİ BİR ADAY

EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Serpil Alpman ise 163 ülkenin de oylarına talip olduklarını dile getirerek, şimdiye kadar gezdikleri ülkelerin çoğunun desteğini gördüklerini söyledi. Türkiye’nin favori bir aday olduğunu belirten Alpman, "Çalışmalarımız iyi gidiyor. Kendimize güveniyoruz. Şu aşamada gezdiğimiz ülkelerde destek aramaktan çok kendi teknik çalışmalarımız hakkında bilgiler veriyoruz" dedi.