İzmir'de sınav çetesi operasyonunun ayrıntıları ortaya çıktı

İzmir merkezli 7 ilde, ÖSYM'nin yaptığı tüm sınavlarda, başkalarının yerine sınava giren jokerler ile yerine sınava girilen kişilere yönelik düzenlenen operasyonda, gözaltı sayısı 10'a yükseldi.

Zanlılar arasında, üniversite öğrencilerinin yanı sıra öğretmen ve eczacıların da bulunduğu öğrenildi. İzmir Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ÖSYM'nin düzenlediği, KPSS, YGS, ALES gibi sınavlarda usulsuzlükler olduğu bilgisi üzerine başlatılan soruşturmada ilk olarak 2012 yılının Temmuz ayında 36 kişiyi gözaltına aldı.

Soruşturmanın 2012 yılının Kasım ayında yapılan ikinci dalgasında ise bu kez 19 kişi gözaltına alındı. Zanlıların ÖSYM'nin düzenlediği sınavlarda, başkalarının yerine joker adı verdikleri kişilerin sınavlara girmesini, yerine sınava girilen kişilerin de memur olmalarını sağladıkları belirlendi. Bu zanlılardan, aralarında çeşitli kamu kurumlarında memur ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 30 kişi tutuklandı. Halen tutuklu bulunan bu zanlılar arasındaki 11 kişi hakkında ayrıca, terör örgütü sempatizanı olmaktan işlem yapıldığı da öğrenildi.

ÜÇÜNCÜ DALGA 7 İLDE 

Sınav şebekesine yönelik İzmir merkezli üçüncü dalga operasyon ise Diyarbakır, İstanbul, Mardin, Batman, Erzurum ve Şırnak illerinde yapıldı. Gözaltına alınan biri kadın toplam 10 zanlı, sorgulanmak üzere İzmir'e getirildi. 3 zanlının da halen arandığı bildirildi. Bu arada, şebekeye çeşitli şekillerde yardım ve yataklık eden, bağlantıları sağlayan 57 kişi için de bulundukları illerin emniyet müdürlüklerine yazı yazıldığı, bu kişilerin buralarda ifadelerinin alınacağı ortaya çıktı. Son operasyonda gözaltına alınan zanlılardan C.S.'nin Diyarbakır'da, T.A.'nın Şırnak'ta eczacılık yaptığı, M.N.'nin Erzurum'da üniversite 4'üncü sınıf öğrencisi, C.N.'nin Diyarbakır Bağlar İlçesi'nde Özel İdare Müdürlüğü'nde memur, T.S.'nin Diyarbakır'da sınıf öğretmeni, M.L.'nin ise, Hakkari'de okul öncesi öğretmeni olduğu öğrenildi. Zanlılara ait evlerdeki aramalarda, sahte noter onaylı diplomalar, geçici mezuniyet belgeleri ve sahtecilikte kullandıkları malzemeler ele geçirildi.

PARALAR TERÖR ÖRGÜTÜNE AKTARILDI

Sınavlarda usulsuzlük yapan şebekenin bu yöntemle, kişi başına 20 bin TL ile 60 bin dolar arasında değişen miktarlarda para aldığı, elde ettikleri yaklaşık 1 milyon TL'lik gelirin önemli bir bölümünü, terör örgütüne aktardıkları ileri sürüldü.

23 KİŞİYİ MEMUR YAPMIŞLAR

Bunun yanı sıra, belli görevlerde kendilerine bağlı kişilerin bulunmasını sağladıkları iddia edildi. Benzer yöntemle 23 kişinin memur yapıldığı, çok sayıda kişinin de üniversite sınavlarında başarılı olmalarının sağlandığı öne sürüldü. Soruşturmada, şebekenin devlet memuru olmalarını sağladığı kişilerin 2007 yılından beri toplam 1 milyon 200 bin TL tutarında maaş aldıkları da saptandı. Bu arada operasyonun ilk iki dalgasında tutuklanan, aralarında şebekenin liderlerinin de bulunduğu kişilein de tüm mal varlıklarına mahkeme tarafından el konulduğu bildirildi.