Kocaoğlu: Başbakanın rakamları kayıtlarda yok

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Güzelbahçe Belediyesi ile Ortak Hizmet Projesi kapsamında yapımı devam eden Güzelbahçe Kültür Merkezi’nin tanıtım törenine katıldı.

Konuşmasında yeni yasayla birlikte bağlanan 9 ilçeyle birlikte 30 ilçe için proje ve programlarının belli olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin 10 yılda yaptığı yatırımları rakamlarla açıkladı.

Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 2004 yılında 101 milyon 926 bin liralık yatırım gerçekleştirdi.10 yıl sonra, yani 2013 yılında gerçekleştirdiğimiz fiili yatırım tutarı 1 milyar 134 milyon liranın da üzerine çıktı. Yani tam 10 kat arttı. 10 senede 100 milyon lira yatırımdan 1 milyar 134 milyon yatırıma ulaştık. ‘Dünkü gazetelerde Büyükşehir’in 2013 yatırımı 755 milyon lira’ yazıyordu. Bu rakamları incelediğimizde Büyükşehir Belediyesi şirketlerinin 379 milyon liralık yatırımı haberlerde yok.

‘Başkan bu rakamı yarım günde 379 milyon lira birden artırdı’ diye düşünenler olabilir. Sayın Başbakan da öyle yapmıştı ya! ‘Sen de mi Aziz, sana da mı bir şeyler oluyor?’ diyebilirsiniz. Sakın bizi onlarla karıştırmayın. Dün gazetelerde yer alan 2013’teki yatırım miktarımız, sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleşen yatırımıydı. Bu rakamda ESHOT ve İZSU ile ilçe belediyelerle yaptığımız ortak yatırımlar yoktu.

O rakamları da eklediğimizde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılındaki fiili yatırım tutarı 1 milyar 134 milyon liranın da üzerine çıkıyor. 10 yıl öncesine göre tam 10 kat arttı. 10 yıldaki toplam yatırım tutarımız ise 6 milyar 361 milyon 597 bin lira. Bizim verdiğimiz rakamlar, kuruşu kuruşuna belgeli.”

Devletin kayıtlarında yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıkladığı toplantıda söylediği “İzmir’e yapılan 21 milyar liralık yatırıma” değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “ Bu rakamlar devletin kayıtlarında yok. Yapılan yatırımlar belli. İktidar partisinin milletvekili ‘İzmir’e 11 yılda yaptığımız yatırım toplamı 15 milyar lirayı buldu’ dedi.

Bir gün sonra İzmir’e gelen Sayın Başbakan, bu rakama 6 milyar lira ilave edip İzmir’e 11 yılda 21 milyarlık yatırım yaptık’ dedi. Ama bu 21 milyar liranın dökümünü hiçbiri açıklayamadı” diye konuştu. 828 milyon lira daha fazla yatırım yaptık Hükümetin 11 yılda 21 milyar değil sadece 5 milyar 533 milyon lira yatırım yaptığının altını çizen Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

“Şimdi dönüyoruz, Sayın Başbakan’ın ‘İzmir’e 11 yılda 21 milyar liralık yatırım yaptık’ sözüne…Biz de açıp baktık tabii; Kalkınma Bakanlığı’nın rakamları nedir diye… 2013 kesinleşmediği için 2012 yılına bakıyoruz. 2012 yılında İzmir’e merkezi bütçeden 705 milyon liralık yatırım yapılmış. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2012 yatırımı ise 948 milyon lira. Yani hükümetten 243 milyon lira daha fazla yatırım yaptık. 2002 yılından 2012 yılı sonuna kadar iktidarın İzmir’e yaptığı toplam yatırım tutarı ne kadar, biliyor musunuz? Hani Sayın Başbakan’ın ‘11 yılda 21 milyar lira’ dediği yatırım.

Ben size bu 11 yılın toplamını söyleyeyim. 21 değil, 15 değil; sadece 5 milyar 533 milyon lira. Biz, Büyükşehir Belediyesi olarak 10 yılda İzmir’e 6 milyar 361 milyon liralık yatırım yaparken, İktidar ise 11 yılda sadece 5 milyar 533 milyon lira yapmış. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden 828 milyon lira daha az. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, 10 yıl içinde bu kente, hükümetin 11 yılda yaptığı yatırımdan tam 828 milyon lira daha fazla yatırım yaptık.Unutmayın. Arada önemli bir fark var. Hükümetin yatırımlarında 30 ilçeyi kapsıyor. Bizim rakamlar ise eski yasaya göre 21 ilçeyi kapsıyor. Onların rakamları 11 yıllık, bizimki 10 yıllık.”

Yerelde kalkınma hedefiyle yola çıktık

Tüm kenti kalkındırmak için ilçe belediyelerinin projelerine de maddi destek verdiklerini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “10 sene içinde 21 ilçemize 115 milyon liralık finans desteği verdik. 2013 yılında 35 milyon lira. Biz sadece Büyükşehir Belediyesi yapsın, şu belediye yapsın diye değil tüm kenti kalkındırmak için en kılcal damarlarına kadar ilçe belediyeler vasıtasıyla her türlü çalışmayı yapıyoruz ve halkın hizmetine sunuyoruz”diye konuştu.

Dayatmanın değil birlikte yönetmenin sözünü veriyoruz

Gezi Parkı eylemlerinden gerekli mesajı aldıklarını bir kez daha hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Biz beraber yönetmek istiyoruz. Gezi Parkı olaylarından kim heybesine ne aldı bilmiyorum. Biz dayatmanın değil, ‘ben yaptım oldu’nun değil, birlikte yapmanın, birlikte sahiplenmenin sözünü veriyoruz” dedi.

30 Mart Türkiye’nin kurtuluşu

30 Mart seçimlerinden sonra 30 ilçede Cumhuriyet Partisi’nin galip çıkacağını ifade eden Başkan Kocaoğlu “30 Mart’ta İzmirli hemşehrilerimle Atatürk’ün kentinden öyle bir cevap vereceğiz ki, 30 ilçede CHP’nin bayrağını dalgalandıracağımız gibi, Türkiye’de kurtuluşu gerçekleştireceğiz. Türkiye’ye aydınlığı, demokrasiyi getireceğiz ve bu insanların özgürlüğünü getireceğiz. Sizlere güveniyoruz. Sizler de bana güveniyorsunuz. Bu milletin yapamayacağı hiç bir şey yoktur. Başarmak için çalışmak, çalışmak, çalışmak dileğiyle” dedi.

Taş gibi belediye başkanımız var

Projeyi kat karşılığı yapıp yarısını müteahhit firmaya yaptırmak yerine Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçirdiklerini ifade eden Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce “Bu projeyi kat karşılığı yapsak yarısını müteahhit firmaya vermek zorunda kalacaktık. Bir türlü içimize sinmedi. Yeni arayışa girdik. Yeteri kadar paramız yoktu. Bankalardan kredi alabilirdik ama biz bütün dünya bankaları tarafından kredibilitesi yüksek ifade edilen Büyükşehir’in başkanı Aziz Baba’mıza gittik. O da projemize destek verdi” diye konuştu. Seçim havasına girildiğini kaydeden İnce, “Her gün birisi çıkıyor çamur atıyor. Başkanım size de atıyorlar. Kimisi interneti kullanırken kimisi de satılık gazeteleri kullanıyor. Hatta bazıları da miting yapmaya çalışıyor. Anadolu’da bir söz vardır. Yel taştan hiçbir şey kopartamaz. Bizim taş gibi bir belediye başkanımız var. İzmir yine size destek verecek” dedi.