40 yıl sonra Dünya Kupası'nda bir Türk düdük çalacak

FIFA, Türk hakem Cüneyt Çakır ve yardımcıları Bahattin Duran ve Tarık Ongun'u Brezilya'da düzenlenecek 2014 Dünya Kupası'nda görevlendirdi.

Brezilya'da 12 Haziran-13 Temmuz 2014 tarihleri arasında düzenlenecek Dünya Kupası'nda görev alacak 25 hakem triosu açıklandı. Dev turnuvada 3 Türk hakem de boy gösterecek. 2014 Dünya Kupası'nda Türkiye'den 3 hakem düdük çalacak. FIFA'nın bu kararı ile birlikte tam 40 yıl sonra Dünya Kupası'nda Türk hakem olacak. 40 yıl önce Doğan Babacan Türkiye adına dünya kupasında görev yapan ilk ve tek temsilcimiz olmuştu. Doğan Babacan 1974 yılında Almanya'da düzenlenen FIFA Dünya Kupası'nda görev alma başarısı göstermiş ve tarihe geçmişti.

MHK BAŞKANI ZEKERİYA ALP, MÜJDEYİ ÇAKIR'IN KENDİSİNDEN ÖĞRENDİ

Bu arada Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, müjdeyi bizzat Cüneyt Çakır'ın kendisinden aldı. Tartışmalar nedeniyle zor günler geçiren ve istifanın eşiğinden dönen Zekeriya Alp, cep telefonunu açtığında Cüneyt Çakır'ın aramasıyla karşılaştı. O sırada cebini açmışken FIFA'dan da mesaj aldı. Çakır'ın Dünya Kupası'nda olacağını söylemesiyle morali tavan yapan Alp, çok gururlandı ve duygulandı. Cüneyt Çakır'a başarılar dileyen Zekeriya Alp, her zaman arkasında olduğunu ve kendisine çok güvendiğini söyleyerek "Eminim ki, bundan sonraki her Dünya ve Avrupa Şampiyonalarının vazgeçilmezi olacaksın" dedi.

CÜNEYT ÇAKIR'IN KARİYERİ

Haziran 2011'de UEFA tarafından en üst kategori olan Elit Kategoriye yükseltilerek Avrupa'nın en iyi 23 hakemi arasında yer alan Cüneyt Çakır, hakemliğe 1994 yılında başladı. 2001 yılında Üst Klasman Hakem olarak Spor Toto Süper Lig'de düdük çalmaya başlayan Çakır, 2006'da FIFA kokartı taktı.

2007'deki U19 Avrupa Şampiyonası'nda düdük çalan Çakır, 2009'daki U21 Avrupa Şampiyonası yarı final ve Nisan 2010'da UEFA Avrupa Ligi'nde yarı final rövanş maçı yönetme başarısı gösterdi. Cüneyt Çakır ayrıca 2011'de Kolombiya'da yapılan FIFA U20 Dünya Kupası'nda görev aldı. Çakır, şampiyonada aralarında turnuvanın açılış maçı ve yarı final maçı da olmak üzere toplam 5 maçta düdük çaldı.

Cüneyt Çakır ayrıca FIFA U20 Dünya Kupası Türkiye 2013'te de görevdeydi. Cüneyt Çakır her iki U20 Dünya Kupası'nın da açılış maçını yönetme başarısı gösterdi.

Cüneyt Çakır, UEFA EURO 2012'de de görev almış ve bu turnuvada aralarında yarı finalin de olduğu 3 maç yönetmişti. Çakır ayrıca FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası 2012'de de düdük çalmış ve turnuvanın finalini de yönetmişti.

Cüneyt Çakır'ın kariyerinde UEFA U21 Avrupa Şampiyonası, FIFA U20 Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Avrupa Şampiyonası'nın yer aldığı 5 yarı final bulunuyor.