Ege'de Tarım ve Gıda Sektörü İnavasyon Günleri

Atiye Okur- Alper Tutaşı

İZMİR (Ege Ajans) - Ege Üniversitesi EBİLTEM-Teknoloji Transfer Ofisi üniversite ve sanayi arasında etkin bir “işbirliği ekosistemi’’ sağlamak için “Firma Tematik Günleri’’ düzenliyor.

“Tarım ve Gıda Sektörü için İnovasyon Günleri” adı altında EBİLTEM Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte; firmalar ve akademisyenler birbirlerini ve çalışma alanlarını daha yakından tanıma, yeteneklerini ortaya koyma, olası işbirlikleri hakkında fikir alışverişi yapma, Ar-Ge proje fikirlerini ve beklentilerini tartışabilme olanağı buldu.

Tarım ve Gıda Sektörü İçin İnovasyon Günü’ne Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Abalıoğlu Yem Soya ve Tekstil Sanayi A.Ş. Gıda Grubu adına Kalite ve Ar-Ge Müdürü Gülşah Pekdemir, Moova Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş adına Üretim Müdürü Erdem Yenice ve Türkay Tarım Makinaları Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adına Genel Müdür Bilgin Türkay konuşmacı olarak katıldı.

EBİLTEM Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, etkinlikte yaptığğı konuşmada  2014 yılında yeni bir uygulama başlattıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"2013’te akademisyenlerimize yönelik açık günler yaptık. Şimdi biraz da kendimizi sanayiye tanıtmak için farklı bir tematik alanda toplantı yapıyoruz. 2013 yılında üniversitemiz Türkiye’deki en iyi 10 üniversite arasında yer alarak TÜBİTAK’tan destek aldı.

Biz, araştırma geliştirme projeleri, fikri mülkiyet hakları ve girişimcilik konularının hepsini tek bir şemsiye altında toplayan bir kurguyla yola çıktık. Buradaki kurguda 5 temel modelimiz var. Tanıtım-farkındalık-bilgilendirme, proje destek, sanayi ilişkileri, fikri mülkiyet hakları ve girişimcilik. 

Uluslararası bir ağın parçasıyız. 54 ülke 600 merkez ile online bağlıyız. Şu an 20 milyondan fazla firma, üniversite ve araştırmacı ile bağlantı içindeyiz. Teknolojik ve ticari iş birliği ile hem sektöre hem akademisyenlere yarar sağlıyoruz. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim” dedi.

Mahmut Eskiyörük, 1967 yılında kurulan kooperatiflerinin bugün yaklaşık 2 bin süt üreticisinin birlikteliği ile öncü ve örnek bir kalkınma modeli niteliği taşıdığını anlattı.

Bilgin Türkay da dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek; “ Türkay Tarım Makineleri olarak standartlara uygun kaliteli makineleri ve arazide yaptığı uygulamaları ile her zaman çiftçinin yanında ve ülke tarımının hizmetindeyiz” dedi.

Etkinlik 12 Şubat 2014 tarihine kadar Ege Üniversitesi’nde devam edecek.