Soğuk sıkım Türk zeytinyağına ödül

Zeytinyağı, soğuk sıkımla sofralara yeni tat getiriyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Mezunu Özgü Mehmet Manisalı, İtalya’da Toskana Vadisi’nde zeytinyağı üzerine yapılan araştırmaları Türkiye’ye taşıdı.

Dünyada nadir kullanılan ve zeytinyağını 25 derece soğuklukta sıkan makineyi ilk kez Türkiye’ye getirdi. Ardından Türk zeytinyağına dünyanın prestijli yarışmalarından ödüller geldi.

Günlük toplanılan zeytinleri yetiştiği alana göre ayıran ve özelliklerine göre zeytinyağına dönüştüren Manisalı, Belçika, Japonya, İsrail ve Türkiye’de gerçekleştirilen yarışmalardan altın madalyalarla döndü.

Kurduğu ÖzEm Zeytinyağları ile 2013 yılında Belçika Üstün Lezzet Ödülü Yarışması’ndan 2 altın, Japonya Erken Hasat Yarışması’ndan Biber Çeşnili, Sarımsak Çeşnili zeytinyağlarında gümüş madalya, İsrail Zeytinyağı Yarışması’ndan prestij altın ödülünü kazanan Manisalı, 2012 yılında da Belçika’da iki altın kazandı. Türkiye’de Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Yarışması’ndan 1.’lik ve 2.’likle döndü.

Türk zeytinyağının tanınırlığını artırmak amacıyla araştırmalar yaptığını vurgulayan Manisalı, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde aldığı eğitimle marka yaratmanın önemini öğrendiğini, Türk zeytinyağını markalaştırarak ortaya katma değeri yüksek ürün çıkarma yoluna gittiğini söyledi.

Manisalı, Türk zeytinyağının tadının çok özel bir lezzet olduğunu belirterek, “Türk zeytinyağını tanıtmak için İtalya’ya gittim. ‘Ayvalık neden Toscana olmasın?’ dedim. Yaptığım araştırmalarla oradaki teknolojiyi ülkeme getirdim. Getirdiğimiz makina soğuk sıkım yapıyor ve ekolojik üretim sağlıyor. Böylece zeytindeki antioksidanlar uçuşmuyor” dedi. ‘Üretimin yanında zeytin konseptli otel’ Geleneksel yöntemden farklı olarak ürettikleri zeytinyağlarıyla da uluslararası alanda yapılan yarışmalara katıldıklarını ve ödüllerle döndüklerini anlatan Manisalı, bugün İngiltere, Çin ve Kore’ye ihracat yaptıklarını söyledi.

Manisalı, soğuk sıkım zeytinyağlarını Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ettiklerini ifade ederek şöyle konuştu:

“Soğuk sıkım zeytinyağlarımızı Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediyoruz. Bu ülkelere özel konsept tasarımlar yapıyoruz. Ayvalık, Gömeç’te yaptığımız üretimimiz içinde fabrikamızın hemen yanında konsept bir otelimiz, restoranımız ve çiftliğimiz var. Otelimize gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz, hasat şenliğinde, traktörle zeytin toplamaya gidiyor. Sonrasında onlara zeytinyağının üretim aşamalarını gösteriyoruz. Ortaya çıkan ürünleri de onlara hediye ediyoruz. Amacımız Türk zeytinyağının adını uluslararası alanda duyurmak ve hak ettiği konuma ulaştırmak.”