İZBAN Turnikesine Zarar Veren Taraftara Hapis

İzmir’de taraftarı olduğu futbol takımının maçının ardından İzmir Banliyö Sistemi A.Ş. (İZBAN) durağında, kart göstermeden geçtiği turnikenin üzerine çıkıp zıplayarak zarar veren A.E.'ye 1 yıl hapis cezası verildi. Ceza paraya çevrilmedi ve ertelenmedi.

Geçen yıl nisan ayında meydana gelen olayda 26 yaşındaki A.E., taraftarı olduğu futbol takımının Alsancak Stadı’ndaki maçını izledi. Ardından yanındaki arkadalarıyla evlerine gitmek için yürüyerek İZBAN’ın Halkapınar Durağı’na gitti. Burada, güvenlik görevlilerinin uyarılarına aldırmayan A.E., turnikelerden Kentkart göstermeden ücretsiz geçti. Bununla da yetinmeyip, geçiş turnikelerinin üzerine çıkıp arkadaşlarına tezahürat yaptırdı.

Görevlilerin müdahale ettikleri A.E., bir yandan tezahürat yaptırdı, bir yandan da turnikeler üzerinde zıpladı. Zor kullanılarak aşağıya indirilen A.E.’nin, turnikeye zarar verdiği, validatörünün de kırılmasına neden olduğu belirlendi. Turnikede yaklaşık 8 bin TL’lik zarar meydana getiren A.E. hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

EMSAL OLACAK

Başlatılan soruşturma kapsamında istasyondaki güvenlik kemaralarını inceleyen, görgü tanıklarının ifadelerine başvuran savcılık, A.E. hakkında 'kamu malına zarar vermek' suçundan dava açtı. İzmir 2’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada A.E. 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, paraya çevrilmedi ve ertelenmedi. A.E.’nin avukatı kararın temyizi için Yargıtay’a başvurdu. Özellikle maçların ardından bu tür girişimlerde bulunan taraftarlar için, mahkemenin verdiği bu kararının emsal niteliği taşıyacağı bildirildi.