Profesörden "Okaliptüslerin Kökü Kazınsın" Teklifi

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, kuraklık tehlikesi yaşandığını hatırlatıp, her biri yılda 250 ton su çeken okaliptus ağaçlarının Türkiye’den kökünün kazınması gerektiğini söyledi.

'Kuş cennetinin büyükelçisi' diye kartvizit bastıran, Türkiye’nin önde gelen kuş uzmanlarından Prof. Dr. Mehmet Sıkı, okaliptusun Türkiye’nin doğal bitkisi olmadığını, ülkemize 1885 yılında Adana-Mersin demiryolunun kenarına Fransız’ların süs bitkisi diye ektiğini söyledi.

Daha sonra bataklık ve sulak alanları kurutmak için heryere ekilen bu ağaçlmarın birinin günde ortalama 400 litre, yılda 250 ton suyu topraktan çekip havaya verdiğini, 40 metre derine inen kökleriyle yeraltı sularını da azalttıklarını anlatan Prof. Dr. Sıkı, şöyle devam etti:

"Tüm bu olumsuzluklara ve küresel ısınma nedeniyle ülkemizde görülen kuraklığa rağmen hala okaliptüsleri ülkemiz için gerekli olduğuna inanan bilim insanlarını gerçekçi olmaya davet ediyorum. Kişi ve kurumlar okaliptüslerin dikimi hususunda hatalı olmuş olabilirler, ancak hatadan dönmek erdemliliktir. Okaliptüs ağacı botanik bahçesi veya uygulama alanlarında dikilmesi ve su emici gücü herkes tarafından bilindiği için toprak kaymasının görüldüğü köprü ayakları, viyadük güzergahları, karayolu ve demiryollarında heyelanı azaltıcı olması nedeni ile dikilmesi gayet mantıklıdır.

Biz okaliptüs ağacına değil, Türkiye’nin doğal bitkisi olmadığı halde bu ağacın rastgele her yere dikilmesine karşıyız. Aynı hata İzmir Kuş Cenneti gibi sulak alan olan Yaban Hayatı Koruma Sahasına 1988-1990 yılları arasında 3 bin 474 okaliptüs dikilmiş olup 2005 yılında Koruma Kurulu Kararı ile okaliptüslerin alandan uzaklaştırılması kararı alınmıştır. Okaliptüslerin kesilmesi ile ilgili Koruma Kurulunun aldığı kararın emsal teşkil ederek diğer sulak alanlarda da uygulanması gerekir. Okaliptüs ağacının Türkiye’deki dikiminin yaygınlaşması çevrenin korunması için Türkiye’ye yapılmış en büyük kötülüktür."

Öncelikle okaliptus ağaçlarını yeni dikiminin durdurulmasını isteyen Prof. Dr. Sıkı, "Plantasyon alanları dışında dikimi yapılan Türkiye’deki Okaliptüs ağaçlarının bir plan ve program dahilinde kökü kazınmalıdır. Türkiye ve bulunduğu coğrafya ciddi bir kuraklık tehdidi ile karşı karşıya iken ülkemizin doğal bitkisi olmayan okaliptüslerin hemen hemen her yere dikilmesini savunmak abesle iştigalden başka bir şey değildir. Okaliptüs yerine o bölgenin iklim ve toprak yapısına göre kendi doğal ağaç türlerinin dikilmesi son derece yararlıdır. Bunun için Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile TBMM Çevre Komisyonu Başkanını Meclise kanun teklifi önergesi vermeye davet ediyorum. Yerel yöneticiler tarafından da dikiminin yasaklanması için ilgili Bakanlıklar tarafından belediye başkanları uyarılmalıdır" dedi.