Milli Şefin kızı İzmir'de...

Yaşar Üniversitesi ve İnönü Vakfı işbirliği ile düzenlenen “90. Yılında Devletimizin Kuruluş Belgesi Lozan Barış Antlaşması” konulu panelde tarihi antlaşmanın önemi anlatıldı.

Yaşar Üniversitesindeki panele konuşmacı olarak katılan İsmet İnönü’nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker babasını, “İzmir’e her zaman sevgilisine kavuşan delikanlı heyecanı ile gelirdi” sözleriyle yad etti.

Toker, “Sınırlarımızı değiştirecek ve özgürlüğümüzü yani bağımsızlığımızı her hangi bir şekilde kaybedecek olursak o zaman hakikaten Lozan Barış Antlaşması sona ermiş olacaktır. Şimdilik antlaşma devam ediyor. Sayenizde devam edeceğine de eminim” dedi.

Özden Toker, İzmir’in ailesi için önemli bir yeri olduğunu söyledi. İsmet İnönü’nün İzmir’de dünyaya geldiğini hatırlatan Toker, panelde gençlere Lozan Antlaşması’nın Türkiye’nin bağımsızlığı için önemini anlattı.

Toker, şöyle konuştu:

“Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan tüm antlaşmalar arasında yalnızca Lozan Barış Antlaşması devam etmektedir. Bunun da devam etmemesi için bir zaman kısıtlaması yoktur. Ancak sınırlarımızı değiştirecek ve özgürlüğümüzü yani bağımsızlığımızı her hangi bir şekilde kaybedecek olursak o zaman hakikaten Lozan Barış Antlaşması sona ermiş olacaktır. Şimdilik antlaşma devam ediyor. Sayenizde devam edeceğine de eminim.”

Lozan’ı unutturmayacağız İnönü Vakfı olarak antlaşmanın 90’ıncı yıldönümünde tüm Türkiye genelinde seferberlik başlattıklarını belirten Toker, “Biz 90’ıncı yıldönümünün bir ayrıcalığı olsun istedik. Artık bir takım şeyler hatırlanmıyor. İstedik ki o günleri bizlerin hatırladığı gibi hatırlatalım. Bir takım bilgileri gençlerle paylaşalım. Vakıf olarak böyle bir seferberlik başlattık. Lozan’ı Türkiye’nin üniversitelerinde akademik olarak açıklamak ve tartışmak istedik” dedi.

İnönü Anısına Çello Dinletisi Panelde Milli Şef İsmet İnönü’nün klasik müziğe olan tutkusu bir kez daha dile getirildi.

Hitler Almanya’sından kaçarak Türkiye’ye sığınan Prof. David Zirkin’den 50’li yaşlarında çello dersi aldığı bilinen İnönü anısına müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Dinleti Prof. Dr. Zirkin’in emeğinin izlerini taşıyan Nejat Tekebaş’ın yetiştirdiği 2 çello sanatçısı, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Görevlileri Serdar Mamaç, Aylin Aybek ve Müzik Bölümü öğrencileri tarafından gerçekleştirildi.

Hukuki ve Tarihsel Tartışma Panelde ayrıca Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aylin Güney’in moderatörlüğünde Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Özkan ve Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı konuşmacı olarak katıldılar.

Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Rektör Prof.Dr.Murat Barkan ve çok sayıda davetli de paneli izledi.