Ekonomi Bakanı Bornozla Yürüdü

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) organizasyonuyla düzenlenen Dünya Havlu ve Bornoz Günü ilginç bir şekilde kutlandı. Etkinlikte Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve il protokolü bornoz giydi. Bakan Zeybekci’ye, padişah 4. Murat’ın hamam gömleği hediye edildi.

Dünya Havlu ve Bornoz Günü, Denizli Delikliçınar Meydanı’nda kutlandı. Salsa yapan dansçılar, bornoz giyip dans etti. Denizli protokolü ve kutlamaya katılan çok sayıda kişi de bornoz giyerek, kutlamaya katıldı. Ayrıca, vatandaşlara da çok sayıda havlu dağıtıldı. Dünya Havlu ve Bornoz Günü kutlamasına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli milletvekilleri Mehmet Yüksel ve Nurcan Dalbudak ile kent protokolünün yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütünden temsilci ve tekstil firmalarından katılım oldu.

BAKAN ZEYBEKCİ’YE HAMAM GÖMLEĞİ GİYDİRDİ

DETGİS Başkanı İsa Dal, 4. Murat’ın kullandığı hamam gömleğinin aynısını el işi olarak ürettiklerini söyledi. Bu sırada sunucu, hamam gömleğinin Bakan Nihat Zeybekci’ye giydirileceğini birkaç kez tekrar etti. Bunun üzerine Zeybekci, sunucuya dönüp, "4. Murat kısmını döndüre döndüre söylüyorsun" dedi. Sunucunun "4. Murat’tan sonra siz giyeceksiniz" demesi üzerine bu defa Zeybekci, gülümseyerek, "Bir 4. Murat giydi, bir de ben giyeceğim" diye yanıt verdi. Diyaloğun ardından Dal, Bakan Zeybekci’ye hamam gömleğini giydirdi.

'HAVLU VE BORNOZ DÜNYAYA TÜRKİYE’DEN GİTTİ'

Havlu ve bornozun tüm dünyaya Türkiye’den gittiğini söyleyen Bakan Zeybekci, "Binlerce yıl önce Denizli’de tekstil ürünleri üretiliyordu. Günümüzde de tüm dünyaya ihracat yapıyoruz. Türkiye’de üretilen bornoz ve havlunun yüzde 90’ı Denizli’de üretiliyor. Havlu ve bornoz tüm dünyaya Türkiye’den gitti çünkü anavatanı Türkiye’dir. Amerika’nın en lüks otellerinde bile bornozların üzerinde Türkiye’de üretildiğine dair yazı vardır. Çok anlamlı bir gün yaşıyoruz" dedi.

'174 ÜLKEYE HAVLU VE BORNOZ İHRAÇ EDİYORUZ'

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli’nin 174 ülkeye havlu ve bornoz ihracatı yaptığını belirtip, "Dünya Havlu ve Bornoz Günü’nün Denizli’de düzenlenmesi oldukça anlamlı. Bu etkinliğin yakın gelecekte uluslararası bir etkinlik olacağını düşünüyoruz. Bu özel gün ile Denizli’nin havlu ve bornoz siparişlerinde de artış olacağını tahmin ediyoruz. Böylesine önemli bir organizasyonu Denizli hak ediyordu. Ulusal çapta düzenlediğimiz bu organizasyona Denizli sahip çıktı, gelecek yıllarda uluslar arası boyutta düzenleyeceğiz" diye konuştu.

'İLERİDE TEKSTİL ŞENLİĞİ OLARAK KUTLAYACAĞIZ'

DETGİS Başkanı İsa Dal ise "Türk havlu ve bornozu çok tanınmış bir emtia. Osmanlı, batı medeniyetine havlu ve bornozu hamam kültürüyle tanıtmış. Havlu ve bornozun gerek ekonomik gerek sosyal yaşamımızdaki yeri her zaman oldu. Amacımız, yurt dışında Dünya Havlu ve Bornoz Günü’nü daha etkin tanıtıp önemli alıcıları buraya çekmektir. Önümüzdeki yıllırda 6 Mart’ı sadece Dünya Havlu ve Bornoz Günü değil, 'tekstil şenliği' olarak da kutlayacağız. Kutlamalarını önümüzdeki yıllarda karnaval havasında kutlayacağız. Bu yılki kutlamalarda, 400 yıl öncesinden esinlenerek, Osmanlı padişahlarından 4. Murat’a ait olan Hamam Gömleği’nin de tanıtımını da yaptık" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Zeybekci, kutlama etkinliğinden ayrılıp, Muğla’ya hareket etti. Bornozlu protokol üyeleri ise cam Denizli horozu heykelinin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi, ardındanda kortej yürüyüşü yapıldı.