PKK çekildi geriye bunlar kaldı

PKK silahlı güçlerini dünden itibaren sınır dışına çekerken; geride yol kesme eylemlerinde yakıp, güç gösterisi için yol kenarlarında sergilediği araçlar, kayalara çizdiği örgüt amblem ve yazıları kaldı.

DHA muhabiri PKK'lıların üslenip eylemler yaptığı, geçiş güzergahı olarak kullandığı sarp kayalıklar, derin vadiler ve stratejik noktaları adım adım gezdi ve ilginç görüntülerle karşılaştı.

Buralardan biri de PKK'lıların 2 yıl önce Diyarbakır'ın Lice İlçesi kırsalında yol kesip, biri bölgeye avlanmaya gelen öğretmenlere ait olmak üzere 3 aracı ateşe verdiği yerdi. PKK'lıların yaktıkları araçların enkazını, yol kenarında beton saha üzerine oturtup gelip geçenlerin görmesi için sergilediği görüldü.

Yakılan araçların birinin kaputunda örgüt propagandası için yazılan ‘PKK’, ‘Apo’ ve ‘HPG’ yazılarını dikkati çekti. PKK’lıların bir süre yoğun eylem yaptığı bölgelerde, korucuların terk ettiği kulübelere, sprey boyalarla örgüt yazıları ve amblemini işlediği görüldü. Örgütün önemli üslenme alanı olan ve ‘Orta Saha’ diye adlandırdığı bölgede çekildiği yerlerde, geride kalan bu görüntüler, PKK’nın yıllarca halkı sindirmek için nasıl yöntemler uyguladığını ortaya çıkardı.

HALKTA RAHATLAMA GÖZLENİYOR

PKK’nın sınır dışına çekilme süreci devam ederken, silahlı güçlerin ayrıldığı yerlerde halka büyük bir rahatlama gözleniyor. Çekilme süreci de belli programa göre yürütülüyor. Diyarbakır, Bingöl, Erzurum, Muş, Elazığ illerini kapsayan ve ‘İrfan Amed’ kod adlı Mehmet Tahir Kılıç'ın sorumlu olduğu ‘Orta Saha’ diye adlandırılan bölgede, geçiş güzergahlarındaki gruplar yerlerini terk etmedi. Bunlar diğer bölgelerden gelenleri koordine etmek üzere kendilerine göre güvenli koridor oluşturdu. Karadeniz’deki PKK’lıların önce Tunceli’ye, oradan da Diyarbakır bölgesine geçerek, kendilerini bekleyen grupların koordinasyonuyla sınır dışına çıkacağı öğrenildi. PKK’nın sınır dışına ilk çıkışı ise Hakkari’nin Şemdinli ve Çukurca ilçeleri kırsalından başlamıştı.