İzmir'de Polise Saldıranlara 20 Ay Hapis

Taylan YILDIRIM/DHA -

İzmir’in Çiğli İlçesi’nde 1.5 yıl önce, Malatya’da Alevilere yönelik saldırıları protesto sırasında, o zaman Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı olan Yusuf Uysal’ı tartaklayıp yaraladıkları iddiasıyla yargılanan Özcan Çelik ile Murat Turan 20 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Çiğli İlçesi 8411 Sokak’ta 2012 yılının Ağustos ayında meydana gelen olayda, aralarında çeşitli Alevi dernekleri üyelerinin bulunduğu yaklaşık 200 kişi, Malatya’da Alevilere karşı yapılan saldırıyı kınamak için toplandı. Bir süre slogan atan grup, önüne siyah çelenk koymak istedikleri AK Parti Çiğli İlçe Başkanlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Grup Anadolu Caddesi’ne çıktığı sırada, kimliği belirsiz kişiler o zaman Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı olan Yusuf Uysal’a tekme ve yumrukla saldırdı. Vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan Uysal, Karşıyaka Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

SALDIRI ANI KAMERADA

Olayın ardından araştırma yapan polis, Yusuf Uysal’a yapılan saldırı anının kameralarca saniye saniye kaydedildiğini belirledi. Görüntülerde, kimliği belirsiz yaklaşık 10 kişinin Uysal’ı çembere alıp bazılarının yumruklaması, dakikalarca süren arbede ve polisin havaya ateş açması yer aldı. Ayrıca, yüzü kanlar içinde kalan Uysal’ın ambulans beklemesini ve yeni bir saldırıya karşı meslektaşları tarafından korunmasını da kameralar görüntüledi.

'PROVOKATÖR OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜK'

Olayın ardından alarma geçen polis ekipleri, görüntülerden saldırıyı gerçekleştirdiği belirlenen Özcan Çelik ile Murat Turan'ı yakalandı. Yine olaylarla ilgili 7 kişi daha gözaltına alındı.

Toplam 9 şüpheli hakkında, 'kanuna aykırı olarak gösteri ve toplantı yürüyüşü düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma, görevi yaptırmamak için direnme ve hakaret' suçlarından iddianame hazırlandı. Karşıyaka 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmalarda sanıklar Özcan Çelik ile Murat Turan saldırdıkları kişinin polis olduğunu bilmediklerini, üzerinde polis olduğunu gösteren bir emare de bulunmadığını, bu nedenle grubun arasına girdiği sırada provokatör olduğunu düşünerek olayı gerçekleştirdiklerini ileri sürdü.

Savunmaların ardından Özcan Çelik ile Murat Turan 20'şer ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer 7 sanık ise beraat etti.