Adayların Sosyal Medya Karnesi

30 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlere sayılı günler kala adayların sosyal medya karneleri açıklandı, akademisyenler kararsız seçmeni etkilemenin son yolunun sanal alemden geçtiğini söyledi.

Türkiye’nin 3 büyükşehir belediye başkan adaylarının sosyal medya platformlarını kullanım performanslarını inceleyen Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, ABD’li ve Avrupalı politikacıların aksine Türk adayların sosyal medyayı etkin bir biçimde kullanamadıkları sonucuna vardılar. Ülke nüfusunun neredeyse yarısının Facebook veya Twitter hesabına sahip olduğunu hatırlatan Yaşar Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ferah Onat, “Henüz kararını verememiş seçmenleri etkilemek için sosyal medya etkin bir yöntem olabilir. Ancak Türkiye’de bunu başarabilen ve sosyal medyada vatandaşla diyalog haline girebilen aday sayısı çok az” dedi.

Yaşar Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Ferah Onat ve Araştırma Görevlisi Cudi Kaan Okmeydan, İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adaylarının son 1 ayda resmi Twitter hesaplarında gerçekleştirdikleri paylaşımları analiz ettiler. AK Partili adayların, CHP’li ve MHP’li adaylara göre daha çok takipçi sayısına ulaştıklarını ancak aday tarafından gerçekleştirilen paylaşımın daha çok kişiyle paylaşılması anlamına gelen “retweet” edilme oranının en yüksek CHP’li adaylarda olduğunu belirttiler.

ADAYLAR İÇİN BÜYÜK AVANTAJ

Yaklaşık 12 milyon Twitter, 35 milyon da Facebook kullanıcısına sahip Türkiye’de sosyal medya platformları üzerinden vatandaşlarla rahatlıkla diyalog haline geçilebileceğini ancak bu avantajı politikacıların değerlendiremediğini belirten Doç. Dr. Ferah Onat, “Belediye başkan adaylarının resmi Twitter hesapları üzerinden ilettikleri mesajlar takipçileri tarafından retweet ediliyor. Böylece takipçiler adayın ilettiği mesajı hesaplarında paylaşarak kendi takipçilerinin de söz konusu mesaja maruz kalmalarını sağlıyorlar. Adaylar tarafından atılan bir Tweet’in binlerce kişi tarafından retweet edilmesi tek bir mesajın çok kısa bir sürede yüzbinlerce kişiye ulaşmasına imkan veriyor. Ancak adayların bu avantajlardan yeterince faydalanamadıklarını hatta sosyal medyada zoraki bir varlık gösterdiklerini görüyoruz. Henüz kararını verememiş seçmenleri etkilemek için sosyal medya etkin bir yöntem olabilir. Çünkü mesaj sayısı arttıkça etkisi o kadar artıyor. Adaylar, özellikle alternatif arayış içinde olan seçmene bu yola ulaşabilir. Yine mevcut oy oranınız korumak için de sosyal medya paylaşımlarına önem vermeniz gerekiyor” dedi.

OBAMA SOSYAL MEDYAYLA FARK ATTI

Seçimlerde sosyal medyayı profesyonel ekipleriyle etkin bir şekilde kullanan ABD Başkanı Barack Obama ve Avusturya Başbakanı Julia Gillard’ın büyük bir başarı elde ettiğini hatırlatan Cudi Kaan Okmeydan ise şunları söyledi:

“Türk politikacıların şu anda Twitter’ı iyi değerlendiremediklerini söyleyebiliriz. Ellerinde büyük bir nimet var ancak çoğunu ya danışmanı ya da bizzat kendisi etkin bir şekilde kullanmıyor. Vatandaşlarla karşılıklı bir diyalog gerçekleştirilemediği için de Twitter tek yönlü bir mesaj gönderisi olarak kalıyor. Ayrıca sosyal medya üzerinden siyasi faaliyette bulunacaksanız bu süreklilik ister. 2014 Yerel Seçimlerine katılacak olan adayların mutlaka seçim sonrasında da sosyal medya platformlarında var olmaları ve bu platformlar üzerinden hedef kitleleri ile karşılıklı iletişim içinde olmaları gerekiyor. Bu bağlamda, sosyal medya platformları üzerinde varlıklarını sürekli kılmaları ve profesyonel destek almaları sosyal medya platformlarını süs olarak değil etkin bir medya olarak kullanmalarını sağlayacaktır.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Adayları Twitter Hesapları

Kadir Topbaş

(AK Parti)

Mustafa Sarıgül

(CHP)

Rasim Acar

(MHP)

Takipçi Sayısı

Gönderi

Retweet

Takipçi Sayısı

Gönderi

Retweet

Takipçi Sayısı

Gönderi

Retweet

615,430

154

28,484

338,600

358

63,337

30,280

279

7,191

 

 

İSTANBUL, ANKARA, İZMİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI TWITTER HESAPLARI

(10 Şubat – 10 Mart)

 

 

 

 

 

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Adayları Twitter Hesapları

Melih Gökçek

(AK Parti)

Mansur Yavaş

(CHP)

Mevlüt Karakaya

(MHP)

Takipçi Sayısı

Gönderi

Retweet

Takipçi Sayısı

Gönderi

Retweet

Takipçi Sayısı

Gönderi

Retweet

1,483,939

279

74,403

133,386

451

35,556

24,409

62

4,683

 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Adayları Twitter Hesapları

Binali Yıldırım (@BA_YildirimFan Hesabı)

(AK Parti)

Aziz Kocaoğlu

(CHP)

Murat Taşer

(MHP)

Takipçi Sayısı

Gönderi

Retweet

Takipçi Sayısı

Gönderi

Retweet

Takipçi Sayısı

Gönderi

Retweet

231,804

30

3,798

41,458

102

9,106

1,182

752

1,113