Siyasiler Sosyal Medyada Samimiyetten Uzak

Günümüzde en yaygın iletişim aracı olarak kullanılan sosyal medyanın, 2014 Yerel Seçimler öncesinde de siyasi partiler tarafından tek yönlü kullanıldığı, bu nedenle vatandaşlarla etkin bir bağ kurulamadığı vurgulandı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Burak Doğu, sosyal medyanın bir bütün olarak düşünülmesinin doğru olmadığını belirtti.

TÜBİTAK araştırma projesi olarak 2011 Genel Seçimleri özelinde "Sosyal Medya Ortamlarının Siyasal İletişim Uygulamaları Açısından İncelenmesi" başlıklı çalışma gerçekleştirdiklerini ifade eden Doğu, siyasi temsilcilerin söylem düzeyinde parti politikalarını yansıttığını kaydetti.

###14068###

Twitter başka, Facebook bambaşka ama…’

Doğu, “Farklı sosyal ağlar üzerinde ortaya çıkan pratikler çeşitlilik arz ediyor. Örneğin Twitter ile Facebook kullanımı arasında belirgin farklar var. Twitter hesapları genellikle bireysel kullanıcılar tarafından yönetiliyor. Hâlbuki Facebook'ta özellikle kurumsal parti hesaplarının sosyal medya uzmanları tarafından yönetildiğini görüyoruz. Twitter, 2011 Genel Seçimleri’nde siyasi kurumların daha az temsil edildiği bir platformdu. Bu anlamda siyasi liderlerin hesapları, partilerin kurumsal hesaplarına göre daha fazla sayıda takipçi tarafından izlenmişti. Bugün de benzer bir görünüm hâkim” dedi.

Etkileşim yok, samimiyet yok’

Sosyal medyanın sunduğu etkileşimsel olanakların gereğince kullanılmadığını vurgulayan Doğu, siyasi söylemlerin yayılımının tek taraflı yapıldığını, vatandaşların iletişim kurma istemlerinin göz ardı edildiğini bildirdi. Twitter'da partilerin kurumsal profillerini geliştirme çabalarının bulunduğunu aktaran Doğu, şunları söyledi:

Siyasetçilerin sosyal medyadaki paylaşımları genellikle ana akım medyada yer bulan söylemlerden farklı değil. Etkileşimsizlik, bir anlamda siyasi propagandanın önünü açıyor. Bu durumda samimiyetten söz etmek çok da mümkün değil. Ajansların çalışmaları, şu aşamada kurumsal kimliğin inşasına hizmet ediyor. Esasen müzakereci demokrasinin gereği olarak, seçmenin bizzat siyasi temsilciler tarafından dinlenmesi icap eder.”

Mecburiyetten sosyal medya’

Muhalefet partilerinin sosyal medyayı zaruretten kullandığını, bu partilerin ana akım medyada iktidar partisine oranla daha az temsil edildiğini belirten Doğu, sosyal medyanın parti ideolojilerinin yanı sıra siyasetçilerin bireysel görüşlerine de ev sahipliği yapan çok yönlü bir platform olarak ele alınması gerektiğine dikkat çekti.