C.B'yi tanırım komşum olur

İzmir’de, icradan satışa sunulan menkul ve gayrimenkullerle ilgili yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 9 kişi arasında bulunan 4’üncü İcra Müdür Yardımcısı Z.İ. polisteki ifadesinde, firarda olan çete elebaşı olmakla suçlanan C.B. ile komşu olduklarını, bu yüzden telefonla konuştuklarını, ihalelerde kimseye yardım etmediğini söyledi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü istihbarat çalışması doğrultusunda, daha önce de icra müdürlüklerinin ihalelerinde yolsuzluk olaylarına karışan C.B. ve çete elemanlarının, yeniden faaliyete geçtiğini saptadı.

Kendilerine, İzmir Adliyesi 4’üncü İcra Müdürlüğü’ndeki müdür yardımcısı Z.İ’nin de yardım ettiği bilgisine ulaşan ekipler, dün sabah saatlerinde, önceden belirlenen adreslere eş zamanlı baskınlar düzenledi. Baskınlarda, Z.İ. ile ihalelere giren firma sahibi ve çalışanlarının da aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.

İcra Müdür Yardımcısı Z.İ’nin şüphelilere ihalelerle ilgili bilgi sağladığı, çeşitli gerekçelerle ihaleleri iptal ettiği ileri sürüldü. Suç örgütünün elebaşı olduğu öne sürülen C.B’nin adına kayıtlı lüks otomobilin de Z.İ’nin kullanımına tahsis edildiği iddia edildi.

EŞİMİ KAYBETTİM

İcra müdür yardımcısı Z.İ. 'Suç işlemek için çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak, yardım etmek, ihaleye fesat karıştırmak' suçundan gözaltında tutulduğu emniyet binasında avukatı ile birlikte 8 sayfadan oluşan ifade verdi.

Yüksekokul mezunu ve aylık gelirinin 4 bin 500 lira olduğunu söyleyen Z.İ. ifadesinde şöyle dedi:

"1993 yılında İzmir Adliyesi'nde memurluğa başladım. 5 yıl sonra icra müdürlüğü sınavını kazandım. En son 2006 yılında Denizli Serinhisar İcra Müdürü olarak görev yaptım. O yıl eşimi kaybetmem üzerine İzmir’e tayinimi istedim. 2006 yılından bu yana çeşitli icra dairelerinde müdür yardımcısı olarak görev yaptım. Herhangi bir sabıkam yok. Sulh Ceza Mahkemeleri’nde süren iki adet davam var. Oturduğum evden başka üzerine kayıtlı gayrimenkulum yok."

'C.B. KOMŞUM OLUR'

Z.İ’nin, çete elebaşı olmakla suçlanan C.B. ile ihalelerle ilgili telefon görüşmeleri de ortaya çıktı. Polisin, firarda olan C.B. ve diğer süphelileri tanıyıp tanımadığı sorusuna ise Z.İ. "C.B. komşum olur. Diğer kişileri sürekli ihalelere girdiği için tanırım" diye cevap verdi. Z.İ’ye, C.B. ile geçen 7 Şubat’ta yaptıkları telefon görüşmesi de soruldu.

Z.İ. bu telefon görüşmesi ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Bu ihaleye C.B. katılmadı. İhalede aynı dosyadan aynı gün iki satış vardı. İlk gayrimenkul ihalesini Z.T. vekili olan avukat aldı. 180 bin lira teminat aldım. Son yapılan kanun değişikliğinde icracıların elden para alması yasaklandı. Bu parayı da benim zimmetimde olduğu için odacımız ve avukat ile birlikte bankaya yatırttım. İkinci ihaleyi de Y.E. 350 bin liraya aldı. Bu parayı da bana dairede teslim ettiler. İhale biter bitmez avukatlar odadan ayrıldı.

Parayı bankaya göndermem gerekiyordu. Parayı genellikle ihaleyi alan tarafın avukatı ve benim odacım ile birlikte bankaya gönderiyorum. Çünkü para bankada sayılıyor, herhangi bir eksiklik çıkması durumunda bana zimmetli olduğu için sorumluluk da bana ait oluyor. İhale yapılırken para sayılmıyor, para bankada sayılıyor. Bankaya yatırılan para tam değil ise ben ihaleyi feshediyorum. Benim için bankaya yatırılan paranın dekontu geçerlidir. Ayrıca benim kanunen, teminat olmadan da ihaleye alıcı kabul etmeye yetkim vardır. Ancak ben yine de teminat alıyorum. C.Byi telefonla aramamın sebebi, ihaleyi alan Y.E. ile beraber olması ve Y.’nin telefon numarasının bende bulunmamasıdır. C.B’yi gelip bende bulunan teminatı alıp bankaya yatırması için çağırdım. Benim yapmam gerekenler bellidir. Böyle bir usulsüzlük nedeniyle maddi menfaatim bugüne kadar olmamıştır."

ÖRGÜT ÜYESİNDEN OTOMOBİL ALMIŞ

İcra müdür yardımcısı Z.İ’nin kullandığı aracı da daha önce 'ihalelere fesat karıştırmak' suçundan tutuklanan M.B.’den aldığı ortaya çıktı. Z.İ. bu olayla ilgili ifadesinde de şöyle konuştu: "Ben bu arabayı M.B’den aldım. Daha sonra kendisi tutuklandı, ben de aracın devrini alamadım. Borçlarından dolayı araca haciz geldi. M.B.’nin kardeşleri borcunu ödedi.

Ayrıca M.B.’nin üzerine kayıtlı olan C.B’ye ait araca da haciz gelmişti, bu hacizler de kaldırıldı. Notere aracın devrini almaya gittik. Benim kayıtlı Mernis adresim olmadığından dolayı aracın satışını yapamadılar. O sırada yanımda bulunan C.B. benim aracımı da M.B.’nin vekilinden satın aldı. Bu araç şu an C.B. adına kayıtlıdır, ancak bana aittir. C.B. benim karşı komşumdur. Kendisini ve ailesini tanırım. Eşi ile de görüşürüz. C.B’ye 2011 yılından sonra hiçbir satış yapmadım. Bana eve gelip teknik konularda soru sordu. Kendisinden herhangi bir maddi menfaatim olmamıştır. Adı geçen diğer şahıslar ile maddi fiili bir ilişkim yoktur. Yalnızca görevim dolayısıyla tanımaktayım, suçsuzum."

Z.İ. hakkında, daha önce 'görevi ihmal' suçundan sulh ceza mahkemelerinde açılan iki davanın da henüz sonuçlanmadığı ortaya çıktı. Operasyon kapsamında C.B.’nin de aralarında bulunduğu 10 kişinin aranmasına devam edilirken, Z.İ.'nin de gözaltında bulunduğu, 9 şüphelinin yarın adliyeye sevk edileceği belirtildi.