Ottur Ama...

Tenzile Aşçı-Özlenen Özdoğanoğlu-Ebru Düzgün İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Bağımlı Olma Bilgili Ol Topluluğu tarafından düzenlenen ‘’Bağımlılığa Hayır!!’’ Günleri kapsamında yapılan etkinliklerin ikinci gününde Fen Fakültesi önünde stant açıldı.

Öğrencilerin ilgisinin çok olduğu stantta isteyen katılımcılara pasif içicilikle ilgili kısa bir anket ve bağımlılık oranını ortaya çıkartan karbonmonoksit ölçümü yapıldı.

Ege Üniversitesi Karikatür ve Mizah Topluluğu (EKAMİT) ve Ege Üniversitesi Bağımlı Olma Bilgili Ol Topluluğu (EGEBOBOT) yaptığı bağımlılık ve tedavi konulu sokak röportajı gösterimi Fen Fakültesi Konferans Salonunda 12:30’da gerçekleştirildi. Röportaj gösteriminin ardından Adli Toksikolog Doç. Dr. Serap A. Akgür, sigara bağımlılığı uzmanı Yrd. Doç. Görkem Yararbaş, madde bağımlılığı uzmanı Uzm. Dr. Ebru Aldemir’in yer aldığı açık oturum düzenlendi.

Katılımcılarla soru cevap şeklinde yapılan açık oturumda öğrenciler çoğunlukla sigara bağımlılığı ve tedavisi üzerine sorular sordu. Konuşmacılar uzmanı oldukları alanlarda sorulan sorulara cevap verirken bağımlılık yapan maddeler hakkında da önemli noktalara değindiler.

“SİGARA BIRAKMANIN TEMELİNDE İLAÇ TEDAVİSİ YOK”

Katılımcı öğrencilerden birinin sigara bırakma tedavileri hakkında sorduğu soruyu Yrd. Doç.Dr. Yararbaş şöyle cevapladı: “Sigara bırakma tedavilerinin temelinde ilaç tedavisi bulunmuyor. Bağımlılık tedavilerin hepsinde olduğu gibi sigara bırakma tedavilerinde de temele motivasyon oturtmak gerekiyor. İlaçlar bizim tedavi esnasında karşılaşacağımız fiziksel durumları ortadan kaldırmaya yarıyor.”

“ESRAR BAĞIMLILIK YAPAR”

Açık oturumda yöneltilen “Esrar bağımlılık yapar mı?” sorusuna Uzm. Dr Ebru Aldemir cevap verdi. Aldemir, “Genel olarak yaygın olan kanı ‘ ottur zararı yoktur’ şeklindedir. Fakat son yapılan araştırmalara göre esrarın içinde 400 den fazla kimyasal olduğu saptanmıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan testlerde görülmüştür ki belirli bir kullanımdan sonra bağımlılık kriteri olan yoksunluk ve tolerans hissi yarattığı görülmüştür. Bütün bunlardan yola çıkarak esrarın bağımlılık yaptığını söyleyebiliriz’’ dedi.

Ayrıca uzun süre kullanımdan sonra beyinde kalıcı hasarlar bıraktığı, şizofreni ve depresyona sebep olabileceğinin altını çizdi. Açık oturumun ardından Ege Üniversitesi Müzikal Topluluğu(EMÜT) tarafından “Bağımlılığa ‘Hayır!’” Flashmob Dans gösterisi yapıldı.