İzmir Yine "CHP'nin Kalesi", 30'da 30 Olmasa da...

Türkiye genelinde AK Partinin zaferiyle sonuçlanan 30 Mart Seçimlerinde İzmir yine "CHP'nin Kalesi" görünümünü sürdürdü.

Sandıkların yüzde 62'sinin açılmasının ardından oluşan tabloya göre, Büyükşehirde Aziz Kocaoğlu, metropol ilçeler başta olmak üzere birçok ilçede CHP ipi rahat göğüsledi ve açık farklarla seçimi kazandı.

Buna karşılık "Yüzde 60 oy ve 30 ilçe belediyesini de kazanma" hedefinden uzakta kalındı.

CHP oylarında 2009 seçimlerine göre yüzde bazında 5 puan civarında gerileme gözlendi. 2009'da yüzde 55 olan oy oranı  bu seçimde (sandıkların yüzde  62'si itibarıyla) yüzde 50'ye geriledi.

Aliağa'da MHP'den Serkan Acar, Kemalpaşa'da AK Partiden Arif Uğurlu, Kınık'ta AK Partiden Sadık Doğruer, Kiraz'da MHP'den Saliha Şengül, Menderes'te AK Partiden Bülent Soylu, İzmir'de CHP'nin tulum çıkarma hedefini engelleyen adaylar oldu. Torbalı, Tire, Ödemiş ve Selçuk'ta ise büyük çekişme yaşanıyor.

DSP'YE GEÇENLER HÜSRAN YAŞADI

CHP'den aday gösterilmeyince DSP'ye geçen isimlerden Konak'ta Hakan Tartan, Aliağa'da Hakkı Ülkü yüzde 6-7 civarında oy alabildiler. Urla'da da Selçuk Karaosmanoğlu yüzde 8,5 civarında kaldı. CHP'den Büyükşehir Aday Adayı olan daha sonra DSP'den Bayraklı Adayı gösterilen Hüseyin Aslan ise yüzde 1'e ulaşamadı.

Bu sonuçlar seçmenin aday odaklı değil, parti odaklı tercih yaptığını ortaya koydu.