Binali Yıldırım Kocaoğlu'nu Telefonla Tebrik Etti

Elif DEMİRCİ/DHA -

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım, seçimi kazanan Aziz Kocaoğlu'nu telefonla aradı ve tebrik etti. Yıldırım'ın rakibini kutladığı, Kocaoğlu'nun de teşekkür ettiği öğrenildi.

Binali Yıldırım, diğer yandan partisinin İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, İl Başkanı Ömer Cihat Akay, il başkan yardımcıları Atilla Kaya, Aziz Demir ve Bornova Belediye Başkan adayı İlhan Kaya ile seçim sonucunu değerlendirdi.

Yıldırım, seçim sonucunun CHP’li yerel yönetimlere mesaj içerdiğini belirterek, şunları söyledi:

"2014 yerel seçimleri tamamlandı, resmi olmayan sonuçlara göre yurt genelinde ve İzmir’de belli oldu. İzmir’de CHP Aziz Kocaoğlu, altı ilçede de AK Parti kazanmış gibi görünüyor. Diğer ilçelerde de CHP kazanmış gibi görünüyor. İtirazlar söz konusu, değerlendirmeler yapılıyor. Yoğun ve heyecanlı kampanya yürüttük. Bütün gücünü ve emeğini ortaya koyan çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İzmirli hemşehrilerime de teşekkür ediyorum.

Bize 1 milyon civarı oy verdiler. Bir önceki seçiminin 625 bin civarı olduğunu düşünülürse ciddi anlamda desteklerini artırdı. Bu sonuç, yerel yönetimlerin bundan sonra biraz daha dinamik biraz daha hizmete yönelik çalışmaları için bir fırsat olmuştur. Biz İzmir’de siyasetin hizmet odaklı yapılmasını öngördük. Bundan sona İzmir’de CHP yerel yöneticilerinin sadece ideolojik söylemlerle başarılarını devam ettiremeyeceklerini anlamaları gerekir.

Kocaolu 2009 yılında yüzde 56 oy almışken şu an yüzde 50’nin altına gerilemiştir. Bizi yüzde 30’un altında göstermişti. Sonuç düşündüğü gibi çıkmamış. Bizim için aldığımız sonuç başarı değildir. Ben yüzde 36 sonucu başarı olarak görmüyorum ama İzmirliler’in tercihidir. Oylarımızı yüzde 29’dan (il genel) yüzde 36’a çıkardık. Bu benim beklediğim bir oran değil. Daha fazla bir yükselme bekliyordum. Hep üzerinde durduğum bir konu gerçekleşti. İzmir yerel siyaseti ikinci planda kaldı. Bu bence İzmir’in geleceği açısından bir kayıptır. İzmirliler’in kararına saygı duyuyorum. Bundan sonra bize düşen elimizdeki imkanlarla İzmir’in kalkınması için hizmet etmeye devam edeceğiz."

"İZMİR’DE OYLARA GÖLGE DÜŞTÜ"

Yıldırım, yerel seçimde İzmir’de oylara gölge düştüğünü öne sürerek, şöyle konuştu:

"Seçimlerle ilgili il ve ilçe seçim kurulları fevkalade başarısız bir sınav vermiştir. Seçimlere hakim olamadılar. İzmirler’in verdiği oylar üzerine gölge düşmüştür. Tespitler yapılmış, hukukçular gerekli çalışmaları başlatmıştır. Bir yandan bu yürürken elimizdeki gayri resmi sonuçları İzmir halkına bizim açımızdan arz etmiş oluyoruz." Yıldırım, gazetecilerin "İzmir’e gelecek misiniz?" sorusuna "Zaman zaman burada olacağım zaman zaman Ankara’da olacağım. İhtiyaç olduğunda İzmir’de ihtiyaç olduğunda Ankara’da çalışmalarımı sürdüreceğim" yanıtını verdi.

"İKİ MUHALEFET PARTİSİ BAZI İLÇELERDE BİRLİKTE HAREKET ETTİ"

AK Parti İzmir Milletvekili Yıldırım, iki muhalefet partisinin bazı ilçelerde birlikte hareket ettiğini öne sürerek, şunları söyledi:

"Genel bir gerçek var. İzmir’de AK Parti hem meclis, hem Büyükşehir Belediye Başkanlığı hem de ilçe belediye başkanları düzeyinde oyunu artırmıştır. Hatırı sayılır artış sözkonusudur. Bunu gözden kaçırmamak lazım. Geçen seçimlerde olduğu gibi iki muhalefet partisinin birlikte hareket ettiği ilçelerin var olduğu gözden kaçmamalıdır. Bu ilçelerin hangileri olduğunun örnekleri var ama resmi sonuçlar ortada olmadığı için bunlara girmek istemiyorum."

Binali Yıldırım, kendisinin yüzde 40 ve üstü oy oranını hedeflediğini altında kaldığı için sonucun oy artışı sağlamasına rağmen başarı olarak görmediğini söyledi.

Yıldırım, CHP’nin de 29 ilçeden 22’ye gerilemesine dikkat çekerek şöyle konuştu:

"CHP’nin başarısı ya da başarısız olduğunun takdiri bana ait değil. Kısmı bir başarı vardır ama benim hedeflediğim oran tutmamıştır. Ben yüzde 40 ve üstünü hedefledim. Bu yüzde 2009’a göre ciddi artıştır. Ayrışmanın tavan yaptığı bir noktada İzmir duruşunu dikkate alırsak bugüne kadar ihmal edilmeyecek bir aşama olduğunu kabul etmemiz lazım. Ama bu kazanmamıza neden olmamıştır. Birçok ilçede yakın oranlarla sonuç değişti. MHP’ye hayırlı olsun diyorum. Seçime giren herkes kazanmak için uğraşır. CHP, 22 ilçeye gerilemiş durumda. Onları da bir ölçüde başarıları sınırlı kalmış oldu."

"MEMLEKETİ KURTARMA KOCAOĞLU’NUN İŞİ DEĞİL"

Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun dün akşam kendisine yönelik "Seçim kampanyası boyunca İzmir’in sorunlarını öğrendi, bundan sonra onların çözümü için uğraşır” yönündeki açıklamasını eleştirdi.

Yıldırım, "Ben, önceden İzmir’i bilmiyor muymuşum? Kocaoğlu biraz daha İzmir’le ilgilenirse iyi olur. Memleketi kurtarma; Kocaoğlu’nun işi değil. Tabii ki İzmir’le ilgileneceğim ama o kendi işini yapsın. Başkalarına akıl vermesin. İzmirliler’in onu sürekli taşıyacağını düşünmesin. İzmirliler Kocaoğlu’na 'Kendine gel, daha düzgün çalış. Kentin sorunlarını daha fazla gündeme al. Genel siyaset senin işin olmasın’ demiştir. Bu mesajı Kocaoğlu iyi okumalı." dedi.

KOCAOĞLU'NDAN YAZILI AÇIKLAMA

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, seçim akşamı kameraların önüne geçip ilk açıklamasını yaptıktan sonra dinlenmeye çekildi. Bugün öğle saatlerinde yazılı açıklama yapan Kocaoğlu, yeni dönemde daha çok çalışacaklarını söyledi. 
Kazanan belediye başkanlarını kutlayan Aziz Kocaoğlu, "Parti ayrımı gözetmeksizin el ele vererek İzmir ve İzmirliler için çalışmaya devam edeceğiz" dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, şöyle devam etti:
"Cumhuriyet değerlerinin sembol kenti İzmir’deki 10 yıllık görev süremiz boyunca, katılımcı yönetim anlayışını gerçekleştirmeye; İzmir’in ve İzmirlilerin projeleriyle rant değil yaşam kalitesi üretmeye çalıştık. Türkiye’nin pek çok ilkini İzmirli hemşehrilerimle birlikte bu kentte başardık. Şimdi onlarla birlikte yeni bir yolculuğa çıkıyoruz. Demokrasi adına sorumluluğunu yerini getirerek sandık başına koşan, İzmir’e yakışan bir seçim süreci yaşamamızı sağlayan tüm hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum. Türkiye’nin bu zor günlerinde hepimize çok önemli görevler düşüyor. Daha özgür ve daha demokratik bir Türkiye için hep birlikte, yaşayan ve yaşanacak şehir İzmir için omuz omuza mücadele edeceğiz. Kentimize, ülkemize, geleceğimize sahip çıkacağız. Daha çok, daha çok çalışacağız. Yeni dönem için öngördüğümüz projelerimizi hızla hayata geçirebilmek, öncelikli hedefimiz olacak. Kendisini iktidara getiren halkın oyuna saygı duyulmasını isteyen AKP hükümetinin, bir kentte muhalefeti iktidara getiren yurttaşlarının oyuna da aynı saygıyı göstereceğine inanıyorum. İnanmak istiyorum. Bu, demokrat olmanın ön koşuludur. Türkiye’nin aydınlık geleceğine bir kez daha İzmirli hemşehrilerimle birlikte yürüyebilmek, hayatım boyunca yaşayacağım en büyük onur olacak. Tüm hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum. Teşekkürler İzmir."


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, seçim akşamı kameraların önüne geçip ilk açıklamasını yaptıktan sonra dinlenmeye çekildi. Bugün öğle saatlerinde yazılı açıklama yapan Kocaoğlu, yeni dönemde daha çok çalışacaklarını söyledi. 
Kazanan belediye başkanlarını kutlayan Aziz Kocaoğlu, "Parti ayrımı gözetmeksizin el ele vererek İzmir ve İzmirliler için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, şöyle devam etti:

"Cumhuriyet değerlerinin sembol kenti İzmir’deki 10 yıllık görev süremiz boyunca, katılımcı yönetim anlayışını gerçekleştirmeye; İzmir’in ve İzmirlilerin projeleriyle rant değil yaşam kalitesi üretmeye çalıştık. Türkiye’nin pek çok ilkini İzmirli hemşehrilerimle birlikte bu kentte başardık. Şimdi onlarla birlikte yeni bir yolculuğa çıkıyoruz.

Demokrasi adına sorumluluğunu yerini getirerek sandık başına koşan, İzmir’e yakışan bir seçim süreci yaşamamızı sağlayan tüm hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum. Türkiye’nin bu zor günlerinde hepimize çok önemli görevler düşüyor. Daha özgür ve daha demokratik bir Türkiye için hep birlikte, yaşayan ve yaşanacak şehir İzmir için omuz omuza mücadele edeceğiz. Kentimize, ülkemize, geleceğimize sahip çıkacağız. Daha çok, daha çok çalışacağız.

Yeni dönem için öngördüğümüz projelerimizi hızla hayata geçirebilmek, öncelikli hedefimiz olacak. Kendisini iktidara getiren halkın oyuna saygı duyulmasını isteyen AKP hükümetinin, bir kentte muhalefeti iktidara getiren yurttaşlarının oyuna da aynı saygıyı göstereceğine inanıyorum. İnanmak istiyorum. Bu, demokrat olmanın ön koşuludur. Türkiye’nin aydınlık geleceğine bir kez daha İzmirli hemşehrilerimle birlikte yürüyebilmek, hayatım boyunca yaşayacağım en büyük onur olacak. Tüm hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum. Teşekkürler İzmir."