İzmir Gelinlikte Rakipsiz

EGE İhracatçı Birlikleri (EİB), yaklaşık 6 ay süren Gelinlik ve Abiye Sektörü Rekabetçilik Çalışması’nı (IZYWED) tamamladı. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, Türkiye’de her 10 gelinlikten 7’sinin İzmir’de üretildiğini belirtti.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, gelinlik sektöründe marka yaratmak için harekete geçtiklerini söyledi.

Gelinlik ve Abiye Sektörü Rekabetçilik Yol Haritası hakkında bilgi veren Kızılgüneşler, şöyle konuştu:

"İzmir, tarımdan sanayiye, turizmden hizmet sektörüne kadar birçok alanda katma değer yaratabilecek olanaklara sahip olsa da, bugüne kadar maalesef bu alanların fırsata dönüştürülmesi konusunda sıkıntılarla karşılaştı. Gün geçtikçe markalaşma konusuna daha da önem veren İzmir’de gelinlik ve abiye sektörü çok önemli bir değer olarak karşımıza çıkıyor. İhracatçı Birlikleri olarak bizler de üretim ve ticarette lider konumda bulunduğumuz bu sektörün rekabet gücünü artırmak istiyoruz."

ORGANİZASYON ŞİRKETLERİYLE ORTAK HAREKET

Gelinlik sektörünün, evlilik alanının sadece yüzde 4’üne hakim olduğunu vurgulayan Kızılgüneşler şunları kaydetti:

"Katma değeri arttırmak için diğer yüzde 96’lık paya baktık. Yurtdışından paket evlilik işi de yapılabilir. 100- 150 yabancı çift getirilip burada gelinliği, giyimi, düğünü, balayı paket halinde sunuluyor. Bunun gibi organizasyon firmalarıyla birlikte çalışılabilir. 1100 firma aynı noktaya saldırıp birbirini kıracağına ,bu şekilde farklı alanlara yönelinebilir."

MODA AKADEMİSİ

İzmirli ünlü modacı Zeynep Acar da, bir moda akademisi kurmak istediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Tüm imkanlarımızı bu akademiye seferber edeceğiz. Bu sektörde eleman sıkıntısı yaşanıyor. Geleneksel hazır giyim üretiminde çalışanlar bu tarz işlerde zorlanıyor. Pazarlama, kalıpçı ve el işi yapanlara çok ihtiyaç var. Yurtdışından getireceğimiz ünlü modacılar, tasarımcılar ve hizmet sunum uzmanları bu akademide sonbaharda dersler verecek. Bu dersler EİB’nin veya başka mekanlarda yapılacak. Ekonomi Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü de bize destek olacak. Artık kendi markamızı yaratacağımız tasarım odaklı bir döneme başlayacağız."