Youtube Neden Kapalı, Bakan Açıkladı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB), Youtube'un Atatürk'e hakaretle ilgili hususları çıkarmaması nedeniyle re'sen engellemesi devam ettiğini bu içeriklerin çıkarılması halinde TİB, Youtube açacağını dile getirdi.

Lütfi Elvan, Karayolları Bölge Müdürleri toplantısına katılmak için geldiği Konya'da gazetecilerin Youtube'nin kapatılmasıyla ilgili sorusu üzerine süreci anlattı. Elvan, şunları söyledi:

“Youtube ile ilgili sürece baktığımızda biliyorsunuz, 27 Mart tarihinde Sulh Ceza Mahkemesi'nin, devlet sırrı taşıyan hususların ihlaline yönelik bir engellenmesine yönelik karar vermişti. Yani, Youtube'un kapatılmasına yönelik karar vermişti. Sonra 4 Nisan tarihinde yine Sulh Ceza Mahkemesi bu engellenmenin kaldırılmasına dair karar verdi. Aynı gün Asliye Ceza Mahkemesi engellemenin devamı yönünde bir karar vermişti. Dün de 9 Nisan tarihi itibariyle Asliye Ceza Mahkemesi'nin yeni bir kararı çıktı. Bu karda şu ifade ediliyor; mevcut bu devlet sırrı niteliği taşıyan hususların engellenmesine yönelik sürecin devam ettirilmesi, ama youtube'un açılmasına yönelik karar verdi.''

TİB'İN 15 LİNKİ KAPATMA ALTYAPISI YOK

Bakan Elvan, Asliye Ceza Mahkemesi'nin devlet sırrı niteli taşıyan hususların engellenmesine yönelik sürecin devam ettirilmesi ve Youtube'un açılması yönündeki kararda bir sıkıntı olduğunu ifade ederek, TİB'in söz konusu 15 linki kapatması için altyapısının olmadığını kaydetti.

Elvan, şöyle konuştu:

''Burada bir açmaz var. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum. O da şu; bir taraftan mahkeme bu engellemeleri yapın diye karar veriyor. Diğer taraftan Youtube açılması yönünde karar veriyor. TİB'in özellikle sosyal medyadaki kuruluşların engellenmesini sağlaması mümkün değil.

Teknik olarak mümkün değil. TİB'in 15 linki kaldırmasına yönelik bir teknik altyapısı, teknik olarak bunu engellemesi mümkün değil. Bir taraftan engelleme yap, diğer taraftar Youtube açılsın şekilde karar var. Bu karar da teknik olarak imkansızlık söz konusu. 15 linki veya ilave linklerle aslında 150'nin üzerinde bağlantı söz konusu. Bunların bir kısmını Youtube engellemiş durumda.

Ancak şunu ifade edeyim 27 Mart'ta alınmış olan mahkeme kararı ve yine Mustafa Kemal Atatürk'e hakaretten dolayı Youtube yer alan ve bunların Youtube tarafından kaldırılması gerektiğini TİB, Youtube aktarmıştı. Ancak, şu ana kadar katalog suçuyla ilgili Atatürk'e hakaretli ilgili hususlar henüz Youtube tarafından kaldırılmış değil.''

ATATÜRK'E HAKARET SUÇUNUN KALDIRILMASI

Elvan, ''Bizim temennimiz biran evvel Youtube, hem Atatürk'e hakaretle ilgili gerekli içerikleri kaldırması, diğer taraftan da hem yurt içinden, hem yurt dışından bu özellikle devlet sırrı niteliği taşıyan taşıyan hususlara yönelik yer alan içeriklerin tamamen kaldırılması. TİB'in, bu konuda 27 Mart'ta almış olduğu karar şu idi; hem mahkeme kararını uygulamak, hem de katalog suçu çerçevesinde re'sen Youtube kapatmak. Şu an da TİB'in, Atatürk'e hakaretle ilgili hususları çıkarmaması nedeniyle re'sen engellemesi devam ediyor. Bu içeriklerin çıkarılması halinde de zannediyorum ki TİB, Youtube açacaktır diye düşünüyorum'' diye konuştu. Bakan Elvan, hükümet olarak sosyal medyaya karşı olmadıklarını ve aksine yaygınlaşması için ciddi yatırımlar yaptıklarını ve yapmaya da devam ettiklerini belirtti. Elvan, ''Arzu ediyoruz ki, her kesimin Türkiye'nin yasalarına uyması zorunluluğu var. Yasalara uydukları müddetçe bizim hiçbir şekilde bu sosyal medya şirketleriyle problemimizin olması söz konusu olamaz'' dedi.

TWİTTER TEMSİLCİLERİ TÜRKİYE'YE GELİYOR

Twitter'in üst düzey yöneticilerinin Türkiye'ye geleceğini açıklayan Elvan, ''Twitterle ilgili 14 Nisan tarihi itibariyle twitter üst düzey yetkilileri, Ankara'ya gelecekler. Hem BTK, hem TİB yetkilileriyle oturup konuşacaklar. Genel olarak tüm sorunları masaya yatıracaklar. O konuda karşılıklı görüş alış verişi olacak. Şu aşamada neticesi nedir soracak olursanız, bir şey söylemem mümkün değil'' diye konuştu.